Chicago Cubs is bevrijd, nu Feyenoord nog…

16-12-16

Al jaren geen grote prijs gepakt, spelen in een mooi maar verouderd stadion, met een hondstrouwe maar zeer kritische aanhang… En dan is daar opeens de landstitel. Het feest in de stad is ongekend. Iedereen is op straat en er vloeien tranen van blijdschap. Eindelijk! De dag na de beslissende wedstrijd stromen de belangrijkste straten van de stad vol. Het kampioensteam toont zich aan het massaal opgekomen volk. Niet één inwoner van de stad, geen enkele fan van daarbuiten zal het ooit vergeten…

Nee, lieve mensen… Dit is niet de wekelijks terugkerende droom van de gemiddelde Feyenoord-supporter. Dit is de keiharde werkelijkheid.

Het speelde zich begin november af in Chicago. De Chicago Cubs werden voor het eerst in 108 jaar kampioen van de USA. En volgens traditioneel Amerikaans gebruik noemen ze je dan gelijk de beste van de wereld. De finale om het kampioenschap heet niet voor niets ‘the World Series’.

Robert Eenhoorn zat een aantal jaar geleden in het stadion van Chicago Cubs. Voor de beste honkballer die ons land ooit heeft gehad, gaan in de States alle deuren open, omdat hij oud-speler is van de allergrootste sportclub ter wereld, New York Yankees. Eenhoorn waande zich een beetje in De Kuip. Daar heeft de stalen constructie van Wrigley Field (uit 1914) inderdaad iets van weg.

Op de bomvolle tribunes was het geklaag over de matige prestaties van de Cubs niet van de lucht. Dat viel pas stil toen een supporter van de bezoekende partij daar aan ging meedoen. De Kuip en Wrigley Field mogen dan 6.600 kilometer uit elkaar liggen, qua beleving zit er geen millimeter tussen. Klagen over hun eigen club, dat kunnen ze ook bij de Cubs als de beste, maar van een buitenstaander wordt dat echt niet gepikt.

Zijn er dan echt geen verschillen tussen Feyenoord en de Cubs? Zeker wel! In Chicago werd het kampioenschap voor het laatst gevierd in 1908, het oprichtingsjaar van Feyenoord. In de Kuip werd in 1999 nog een kampioensschaal bezorgd. Daarna werden nog een UEFA Cup en twee KNVB-bekers gepakt. Het lange lijden voor de Feyenoord-supporters is dus ook maar relatief.

In Chicago werd serieus geloofd dat het uitblijven van succes te maken had met the curse of the Billy goat, een vloek die was uitgesproken tijdens de World Series van 1945 door Billy Sianis die met zijn geit het stadion werd uitgezet, omdat het beest vreselijk stonk. Sianis zei toen zoiets als ‘de Cubs zullen nooit meer iets winnen’.’ Die uitspraak hield dus 71 jaar stand!

Hopelijk duurt het lijden voor Feyenoord en zijn aanhang een stuk korter. Of zou de in 2006 uit de Kuip gejaagde voorzitter Jorien van den Herik ook een vloek hebben uitgesproken?    

 

Ruud van Os is eindredacteur sport RTV Rijnmond

 

 

 

 

Meer nieuws