Duurzaamste schip terug in Rotterdam

30-04-15

Gisteren (29 april) arriveerde de Ternvag in de haven van Rotterdam. Deze producttanker van het Deense Terntank is volgens de Environmental Ship Index (ESI) het duurzaamste schip dat in 2014 aankwam in Rotterdam.

Vorig jaar arriveerden in Rotterdam 1.413 schepen met een hoge notering op de Environmental Ship Index. In totaal beloonde het Havenbedrijf Rotterdam duurzame schepen met 1,2 miljoen euro in de vorm van korting op het havengeld. Het verlenen van premies aan schepen met een hoge notering op ESI past in het beleid van het Havenbedrijf om de meest duurzame haven in zijn soort te worden. 

SCR-katalysator

De Ternvag is een olietanker uit 2003. Op verzoek van de charteraar, de Zweedse oliemaatschappij Preem, is het schip uitgerust met een zogenoemde SCR-katalysator (selectieve catalytische reductie) voor de motoren. Deze nabehandelingstechnologie vangt de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) op.

Terntank laat op dit moment vier door LNG aangedreven producttankers bouwen. ‘Eén van die schepen gaat in 2016 ook voor Preem varen. We kijken nu al uit naar 2017. Dan gaan we weer de prijs voor het duurzaamste schip van Rotterdam ontvangen’, zei Terntank-directeur Tryggve Möller. ‘We zien de prijs als een bevestiging voor ons beleid om met schone schepen te varen. Rotterdam is een duurzame haven en de grootste van Europa.’

Meer nieuws