Moedig initiatief van gedreven kunstenares

11-12-15

De Bergse Dorpsstraat heeft dit najaar aan kwaliteit gewonnen, sinds Carla Ullersma (1957) de beeldende kunst naar deze levendige winkelstraat in Hillegersberg heeft gebracht. Op 26 september opende zij op nummer 35-A, tussen de bekende restaurants La Salute en Facet, galerie Ullersma, een spannende winkelruimte met tientallen schilderijen, sulpturen en fotowerken.

Achter een van de twee grote ramen aan de straatzijde, staat Venice Carnival, het derde in een serie carnavalsschilderijen. Een mooi werk waaraan Carla half november de laatste hand heeft gelegd op de ezel achterin haar galerie. Het verbeeldt de sfeer van het Venetiaanse carnaval met zijn maskers, zwarte gewaden en bezwerende toverkracht, geheimzinnig theater, toch meer een culturele gebeurtenis dan het feest bij ons. Het carnaval van Carla is een chique evenement. In de etalage heeft het doek een signaalfunctie.

Centraal in de presentatie van de galerie staan de schilderijen van Carla Ullersma zelf. Daaromheen bouwt zij een wisselende expositie van kunstenaars die haar aanstaan. Die groep breidt zich langzaam uit. Recent arriveerden een sterk portret van de Spaanse schilderes Lita Cabellut en twee fotowerken van de jonge Nederlandse kunstenaar Martijn Fabrie, waaronder een schitterend interieurbeeld van een kapel; echt een verrijking van de expositie. Verder toont de galerie onder andere twee fotowerken van Marjolein Roeffel – die op beurzen al de aandacht trok met kleurrijke bloemenschilderijen – en sculpturen van Arianne Moerman en torso’s in hout van Ni-el. Het ingetogen werk van Arianne in steen, marmer en brons  is een symbiose van realistische motieven en abstrahering. Haar kleine beelden hebben een sprookjesachtige aura.

Durf

‘Het was een hele stap om naast mijn kunstenaarschap ook galeriehouder te worden’, zegt Carla Ullersma. ‘In eerste instantie kwam dit initiatief voort uit de ambitie om mijn eigen werk te laten zien aan een groter publiek. Hillegersberg heeft nauwelijks galeries, wat in een redelijk welgestelde wijk een gemiste kans is, dacht ik. Daarom ben ik, toen zich deze mogelijkheid op een A-locatie voordeed, als het ware in het diepe gesprongen. En ik heb er tot nu toe nog geen moment spijt van gehad. Prettig is wel dat ik, als het rustig is, achterin de zaak kan schilderen. De galerie fungeert voor mij dus ook als atelier.’ Zij zegt het stralend, een leuke vrouw, het Venetiaanse carnaval krijgt nog een interessant vervolg.

Tekst: Jan Donia

Fotografie: maaike petri

Meer nieuws