NCD start register voor commissarissen

16-03-17

Vandaag (16 maart) is het de Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders. De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) lanceert het Register Certified Board Member: RCBM. Om in dit kwaliteitsregister te worden opgenomen moeten bestuurders voldoen aan diverse, Europees verankerde, eisen.

Het initiatief is bedoeld om aan te geven dat commissaris zijn geen bijbaantje is, maar een vak. Om voor erkenning in aanmerking te komen, moeten bestuurders en toezichthouders aantoonbaar voortdurend werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en kritisch zijn op hun eigen functioneren.

In een kwaad daglicht

‘Toezicht ligt terecht onder een maatschappelijk vergrootglas na een aantal bekende debacles’, schrijft de NCD in een toelichting. ‘Incidenten die ook de vele bestuurders die hun ziel en zaligheid leggen in toezichthoudende functies ten onrechte in een kwaad daglicht zetten. Daarom is het initiatief genomen voor certificering van commissarissen en toezichthouders.’

Het initiatief is geen garantie om alle bestuurlijke fouten te voorkomen, erkent de vereniging. ‘Maar het garandeert in ieder geval dat de betrokkene zich realiseert dat commissaris of toezichthouder zijn een vak is, dat je er niet even “bij” doet en waarin je voortdurend moet investeren om je kennis en kunde bij te houden. Daarnaast moet hij of zij een brede sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid willen beleven, respect hebben voor de RCBM-code en bereid zijn om te investeren in intervisie met collega’s.’

Permanente Educatie

De certificering is in beginsel een geschiktheidsverklaring. Iemand die gecertificeerd is voldoet aan de minimale eisen en belooft de komende drie jaar de code na te leven. Toelating tot het register is echter slechts het begin. Vanaf dan zal er actief gewerkt moeten worden aan de eigen ervaring en zelfontwikkeling. Zo geldt er een systeem van Permanente Educatie (PE) zoals ook bekend is voor accountants en advocaten.

 

 

 

Meer nieuws