Algemeen nieuws

Stap, draf, galop

03-06-24

Toen ik nadacht over het onderwerp voor deze column in de nieuwe Friends in Business werd duidelijk dat de coverstory van dit magazine veel ondernemerswijsheid in zich heeft.

Friends in Business zoomt dit nummer in op het 75-jarig bestaan van het CHIO Rotterdam, het beroemde paardensportevenement waarbij ik als bestuurslid ook alweer jarenlang betrokken mag zijn.

Alweer 40 jaar ben ik vanuit de Rotterdamse regio actief als ondernemer en hoewel het CHIO mij in jaren voorgaat, zie ik veel parallellen tussen ondernemen en de paardensport.

In allerlei managementtheorieën en complexe strategieën wordt getracht het bedrijfsleven te analyseren en te duiden. Alhoewel de daardoor opgedane kennis zeker van belangrijk zal blijven bij het aansturen van bedrijven is benchmarken met de paardensport best waardevol.

Elk groots project begint met de eerst stap. Lef, ideeën, een droom, vastberadenheid en dergelijke. Ik zie hierin de vergelijking tussen de eerste stappen van een paard en die als ondernemer.
Eenmaal in beweging ontdek je het belang van consistentie, ritme, net als de soepele gestage gang van het paard. Consistentie als sleutel tot succes. We zijn in draf!

Dan komt het aan op durf en snelheid, soms een sprong in het diepe, met volle kracht vooruit. Net zoals een ruiter de controle moet behouden tijdens een snelle galop, moeten ondernemers wendbaar zijn, maar ook vastberaden vasthouden aan hun visie. We zijn in volle galop op naar de verwezenlijking van onze droom.

Ik sluit af met een waarschuwing: constant in galop blijven is slecht voor het paard en de berijder. Pas op dat je niet van het paard valt.

Hopelijk treffen we elkaar in juni bij het CHIO.


Peter Goedvolk is een maatschappelijk betrokken ondernemer en eigenaar van First Dutch, een internationale verkoop-, marketing- en supportservices-groep, met name actief in Energy, Healthcare en Technology. Sinds 2022 is hij voorzitter van de Rotterdam Maritime Board.

Meer nieuws