Column Ruud van Os: Voetbalstad van Nederland

17-06-16

Is Rotterdam de voetbalstad van ons land, omdat het drie clubs in de Eredivisie heeft? Nee, wat mij betreft. De titel ‘voetbalstad van Nederland’ moet je niet afmeten aan het aantal profclubs of het niveau waarop ze spelen. Het gaat er om waar die clubs voor staan. Wat stralen ze uit? Wat willen ze zijn?

Laat ik bij Feyenoord beginnen. Dat speelde in het afgelopen seizoen bijna al zijn thuisduels (competitie, beker en vriendschappelijk) in een uitverkocht stadion. Alleen in de competitiewedstrijden tegen De Graafschap en Excelsior (!) waren er nog lege plekken in de Kuip. Tijdens de Open Dag is die zelfs te klein. Natuurlijk valt er voetbaltechnisch van alles aan te merken, zeker in januari en februari, maar het positieve is dat de toeschouwersaantallen en de steun van het legioen er niet onder lijden. En als kers op de taart is er de winst in het bekertoernooi. In een adembenemende sfeer. In het eigen stadion.

Toch boekte Feyenoord zijn belangrijkste zege buitenshuis, in de uren en dagen na de bekerfinale. Rotterdam vierde feest op het Stadhuisplein, in de Hofpleinfontein en op de Coolsingel. En er viel geen wanklank. Heel Nederland zag dat het legioen niet alleen groot en trouw is, maar tegenwoordig blijkbaar ook weet hoe je je club en stad op een positieve manier moet vertegenwoordigen. Prachtig!

In Rotterdam-Oost is er de trots dat Excelsior volgend seizoen wéér in de Eredivisie speelt. Voor de achtste keer in de laatste vijftien jaar. Ondanks de kinderdagverblijf-begroting. Terechte trots! Maar de promotie naar de veilige categorie 3 van het KNVB-licentiesysteem, de meerjarige verlenging van het contract met de hoofdsponsor, de uitbreiding van het stadion en de uitstekende sfeer rondom de wedstrijden zijn minstens zo mooi en belangrijk. Excelsior heeft zijn zaakjes tegenwoordig gewoon goed op orde.

Wie achttien maanden geleden in het woordenboek het woord ‘onrust’ opzocht, las als betekenis ‘de staat waarin Sparta al jaren verkeert’. Daar is met de komst van voorzitter Westerhof en trainer Pastoor gelukkig verandering in gekomen. Wat een beetje charisma, logisch nadenken en duidelijkheid al niet teweeg kan brengen. Het kampioenschap en de bijbehorende promotie naar de Eredivisie waren natuurlijk hoofddoel. Maar van evenzoveel importantie is dat op het Kasteel onrust rust is geworden.

Het is weer leuk om bij Sparta te zijn. De extreem hoge zuurgraad is op maandag 11 april 2016 (hopelijk definitief) weggespoeld tijdens een kampioensfeest dat zijn weerga niet kent. De spelers van het verslagen Jong Ajax keken na het laatste fluitsignaal hun ogen uit en zijn stiekem allemaal een beetje Spartaan geworden.

De voorlopige conclusie is dat Rotterdam inderdaad de voetbalstad van Nederland is. Maar elders in dit magazine beschrijft Ivo Opstelten de verplichting die bij elke toppositie op elke ranglijst hoort: ontzettend scherp blijven! Zo snel als je zo’n titel krijgt, zo snel ben je hem ook weer kwijt. Dus Feyenoorders, blijf je club positief uitdragen! Dames en heren van Excelsior, blijf financieel gezond! En Spartanen, blijf rustig!

 

Ruud van Os
is eindredacteur sport RTV Rijnmond

Meer nieuws