Dordrecht

Artificial Intelligence: wacht niet te lang!

22-05-23

Expert aan het woord

Artificial Intelligence (AI) is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Steeds meer bedrijven raken bekend met de vele voordelen van deze technologie. De tool ChatGPT bracht de bekendheid van AI nog verder in een stroomversnelling. Ook voor ondernemers in het mkb biedt AI volop kansen. 

Het goede nieuws is dat je geen IT-expert hoeft te zijn om AI in te zetten in je bedrijf, want er zijn genoeg oplossingen op de markt die voor elke ondernemer gemakkelijk toegankelijk zijn.
Een voorbeeld van hoe AI van toegevoegde waarde kan zijn, zien we in de detailhandel. Door gebruik te maken van AI kunnen retailers het koopgedrag van klanten analyseren en voorspellen welke producten populair zullen zijn in de toekomst. 
Dit kan hen helpen om hun voorraad-, prijs- en marketingstrategieën beter af te stemmen op de vraag van de klant en toekomstig klantgedrag te voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van eerdere aankopen en zoekopdrachten. Hierdoor kunnen retailers klanttevredenheid verhogen en meer omzet genereren.

AI kan ook helpen bij het automatiseren van processen en het analyseren van gegevens. Bijvoorbeeld om de prestaties van machines te monitoren en te voorspellen wanneer er onderhoud nodig is. Dit kan downtime verminderen en kosten besparen. 

In de logistieke sector kan AI van toegevoegde waarde zijn om de planning en het beheer van transportroutes te optimaliseren, waardoor bedrijven tijd en geld kunnen besparen. Ook kan AI helpen bij het voorspellen van vraag en aanbod, zodat bedrijven hun voorraadbeheer beter kunnen afstemmen op de marktvraag.

Kortom, AI biedt ondernemers in het mkb vele mogelijkheden om bedrijfsprocessen te verbeteren, kosten te besparen en betere beslissingen te nemen. Het is een technologie die steeds toegankelijker wordt en niet langer alleen beschikbaar is voor grote bedrijven met enorme budgetten. 
Wacht dan ook niet te lang en profiteer van de voordelen die deze technologie te bieden heeft. 

Roland Worms is directeur-eigenaar bij Codeless Technology en de bedenker van Slim Software Nabouwen

Meer nieuws