Expert aan het woord – Chris Spanjersberg (Meijburg & Co): Klimaatverandering

06-02-19

Wij kunnen met z’n allen niet meer om de opwarming van de aarde heen. Als de wetenschappelijke rapporten ons nog niet overtuigd hebben, dan heeft de afgelopen zomer ons toch op z’n minst aan het twijfelen gebracht.

In Nederland verandert ook het fiscale vestigingsklimaat. Terwijl de global warming in Nederland zorgt voor meer zonneschijn, gaan de veranderingen in het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat juist de andere kant op. Zij zorgen voor een gure (Haagse) wind, waardoor veel bedrijven behoorlijk in de kou komen te staan.

 

Vanwaar die klimaatverandering? Nederland moet het van oudsher hebben van zijn open economie: Nederland doorvoerland. De fiscale regels zijn daar tot nu toe altijd ondersteunend in geweest. Zo heeft Nederland met zeer veel landen gunstige belastingverdragen afgesloten, worden buitenlandse winsten van Nederlandse bedrijven vrijgesteld (deelnemingsvrijstelling), en kunnen vanuit Nederland rente en royalties aan het buitenland worden betaald zonder Nederlandse (bron)belasting. Hiermee is een aantrekkelijk investeringsklimaat gerealiseerd voor zowel Nederlandse als buitenlandse ondernemingen.      

 

Deze gunstige fiscale regels staan al enige tijd onder grote internationale druk. Zo wordt ons land al afgeschilderd als belastingparadijs, en zijn onze fiscale regels andere landen een doorn in het oog omdat ze door internationale bedrijven worden gebruikt voor (ongewenste) internationale belastingconstructies. De Nederlandse regering voelt deze druk en is ook verplicht om mee te doen met de maatregelen die internationaal worden ingevoerd tegen internationale belastingontwijking. Zo worden toegang tot belastingverdragen en toepassing van de deelnemingsvrijstelling beperkt, blijft dividendbelasting bestaan en wordt een bronbelasting ingevoerd op rente en royalties. Ook zullen afspraken met de Nederlandse Belastingdienst (rulings) veel minder makkelijk te maken zijn.

 

Het fiscale klimaat in Nederland koelt hierdoor behoorlijk af. De voorsprong die Nederland had als vestigingsland wordt hierdoor kleiner. We zullen het in de toekomst dan ook van andere argumenten moeten hebben om buitenlandse bedrijven naar Nederland (lees: de Rotterdamse regio!) te halen. Onze strategische locatie, onze goede infrastructuur en goed opgeleide arbeidskrachten bijvoorbeeld. 

En voor de Rotterdamse regio geldt natuurlijk nog meer: hier weten we wat werken is, ongeacht het klimaat! Geen woorden maar daden!       

Meer nieuws