Mobiliteit en vervoer

Havens Vlissingen en Terneuzen sluiten aan bij Portbase

26-06-24

De Vlaams-Nederlandse havenbeheerder North Sea Port sluit aan bij Portbase. Voortaan kunnen data uit de logistieke keten in Vlissingen en Terneuzen met alle Nederlandse zeehavens worden gedeeld.

De samenwerkingsovereenkomst daarvoor werd op 25 juni ondertekend. North Sea Port, dat ook Gent onder zijn hoede heeft, werkt al langer samen met Portbase. Dat is een dochteronderneming van de havens van Rotterdam (75 procent eigenaar) en Amsterdam (25 procent). De not-for-profit-organisatie beheert het Nederlandse Port Community System dat alle partijen in de logistieke ketens digitaal aan elkaar verbindt. Dat maakt efficiënte datadeling tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden mogelijk.

Digitale havengemeenschap

North Sea Port heeft een nieuwe digitale strategie. Daarin past de aansluiting van Vlissingen en Terneuzen bij Portbase. Voortaan kunnen data over de logistieke keten in de Zeeuwse havens via het Port Community System (PCS) van Portbase in heel Nederland worden gebruikt. Dat vereenvoudigt en versnelt het meldingsproces in de logistieke keten.

Peter Van Parys, COO van North Sea Port, zegt: ‘Door aan te sluiten bij het Port Community System van Portbase maken we als North Sea Port deel uit van de digitale havengemeenschap voor alle havens in Nederland. Dit past bij onze ambitie om onze digitale diensten verder uit te bouwen. Bovendien biedt deze samenwerking voor onze klanten, rederijen en scheepsagenten het grote voordeel van eenvoud. Als fusiehaven weten we maar al te goed dat dit een échte meerwaarde is.’

Melding Schip

In Vlissingen en Terneuzen maakten bedrijven al wel gebruik van het Port Community System. Bijvoorbeeld voor de douanevoormeldingen. Voortaan gaan ook de havenmeestermeldingen via het systeem. De eerste service waar North Sea Port op aansluit is “Melding Schip”. Zo kan een schip zich nu via Portbase al aanmelden voordat het de haven binnenvaart.

‘We zijn blij en trots dat North Sea Port met Vlissingen en Terneuzen onderdeel zijn van onze community’, zegt Iwan van der Wolf, CEO van Portbase. ‘Met deze samenwerking verstevigen we de positie van Nederland als centrale logistieke hub voor Noordwest-Europa. Samen bouwen we de slimste havencommunities.’

Data-uitwisseling

In de volgende fase zal North Sea Port de data-uitwisseling uitbreiden met andere havenmeesterservices. Het aanmelden voor agenten, cargadoors of rederijen wordt daardoor overal in Nederland hetzelfde. Daarnaast is sprake van hergebruik van data en een koppeling met Douane-processen.

Verder betekent het dat Portbase ook andere projecten kan oppakken die voor Vlissingen en Terneuzen relevant zijn. Zo kunnen Zeeuwse logistieke en havenbedrijven beter worden geïnformeerd over grote projecten. Zoals het Import Control System 2 (ICS2). Dat is het nieuwe Europese ladinginformatiesysteem, bedoeld om de vrije doorstroom van goederen te vereenvoudigen. Dat gebeurt via verbeterde, datagestuurde douaneveiligheidsprocessen.

Een schip arriveert in Terneuzen. (foto Fotos von Schiffen/AdobeStock)

Meer nieuws