Aanleg Offshore Center gaat van start

24-07-17

Vandaag (dinsdag 25 juli) begint de Helios met de aanleg van een vaargeul en het opspuiten van nieuw haventerrein in de Prinses Alexiahaven op de Maasvlakte 2. Dat is de start van de aanleg van het Offshore Center.

De Helios is een 152 meter grote snijkopzuiger van Koninklijke Boskalis Westminster die op 1 juli officieel in de vaart is genomen. Het is de grootste en meest krachtige snijkopzuiger die Boskalis ooit heeft ontwikkeld.     

PUMA: Boskalis en Van Oord

Het zand van de landaanwinning wordt opgespoten door PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte). Dat samenwerkingsverband tussen de Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord was ook al verantwoordelijk voor de aanleg van de eerste fase van Maasvlakte 2.

Bij het Offshore Center gaat het om in totaal 70 hectare. De 7 miljoen kuub zand die nodig is, wordt gewonnen uit de Noordzee en uit havenbekkens. Naast de Helios werken ook de hoppers Strandway, Olympia en de Rotterdam aan het project. In november moet de eerste 30 hectare zijn opgeleverd.

Offshore Center

Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt een Offshore Center voor windenergie op zee, decommissioning (ontmanteling van olie- en gasplatforms) en de olie & gas-markt. Tijdens de persconferentie van de halfjaarcijfers op 20 juli meldde CEO Allard Castelein dat zich al 25 gegadigden hebben aangemeld om zich op het Offshore Center te vestigen.

Meer nieuws