Beequip MKB Equipment Lease: wat is verticaal transport?

22-01-21

Bij verticaal transport wordt niet horizontaal verplaatst, maar omhoog en omlaag. In deze blog legt Beequip MKB Equipment Lease uit wat het verschil is tussen hijsen en heffen, tussen vrijhangende en geleide lasten en bespreken we verschillende soorten hijswerktuigen.

Verticaal transport verplaatst vrijhangende of geleide lasten omhoog en omlaag. Daarnaast kan verticaal transport ook duiden op personen die omhoog en omlaag worden verplaatst, op een andere manier dan met een personen lift.

Wat is het verschil tussen hijsen en heffen?
Bij hijsen worden vrijhangende lasten verplaatst. Dit is alles wat uitsluitend aan een draad hangt. Deze goederen kunnen zwenken, draaien of slingeren tijdens het hijsen of mobiel horizontaal verplaatsen. Bij hijsen denk je natuurlijk direct aan een hijskraan.

Bij heffen worden geleide lasten verplaatst. Dit zijn lasten die via geleidingen gehesen of gevierd kunnen worden. Een van de bekendste vormen is een lift: deze hangt ook aan een draad, maar er is sprake van een wel-geleide last, namelijk de liftschacht. Ook bij een heftruck is er sprake van een geleide last.

Welke hijswerktuigen zijn er en wat zijn hun kenmerken?

Torenkraan
De meest iconische van allemaal: de torenkraan. Een elektrisch aangedreven machine die we voor lange duur terugvinden op de bouwplaats. De torenkraan neemt weinig plaats in door de kleine kraanvoet en heeft een groot bereik en relatief hoge hijcapaciteit. De torenkraan wordt, tegen relatief hoge transportkosten, in gedemonteerde staat vervoerd en heeft een hoge flexibiliteit in opbouw mogelijkheden. Er zijn verschillende merken torenkranen, zoals Liebherr, Terex, Potain en Wolff. Welke de meest populaire zijn lees je in onze blog: de top 5 meest geleasede kranen merken.

Mobiele torenkraan
In tegenstelling tot de statische ‘gewone’ torenkraan, kan de mobiele torenkraan zich verplaatsen (op goed begaanbare ondergrond) omdat hij op banden staat. De mobiele torenkraan is snel opzetbaar en heeft geen extra transport nodig. Door de mastconstructie heeft de mobiele torenkraan een groot bereik. Een ideale machine voor bouw en constructie. Er zijn verschillende merken mobiele torenkranen, denk aan de bekende Liebherr of het Nederlandse merk Spierings.

Rupskraan
Een rupskraan is ook mobiel, maar verplaatst zich in plaats van banden op rupsen. De kraan kan zelf rijden maar wel langzaam en de ondergrond moet vast zijn. De rupskraan vervoer je deels gemonteerd. Anders dan de meeste mobiele kranen hoef je dit type machine niet af te stempelen, omdat er door de rupsen al veel stabiliteit aanwezig is. Kenmerkend aan een rupskraan is de vakwerkgiek: deze giek herken je aan de vakwerkstructuur met zware metalen liggers, verbonden met driehoekige kruisverbindingen waarlangs de loopkant zich verplaatst. Ook voor rupskranen zijn er veel producenten, zoals Liebherr, Demag, Sennebogen en Hitachi.

Rupstelescoopkraan
De rupstelescoopkraan kenmerkt zich door zijn onderstel op rupsen en de robuuste telescoopmast die in een aantal etappes kan uitschuiven. Deze kraan wordt meestal compleet getransporteerd en is daardoor direct klaar voor inzet. De voordelen van een rupstelescoopkraan zijn: hij is snel, stabiel, compact en geschikt voor diverse functies. Ook kan de rupstelescoopkraan werken waar de bodem kwaliteit niet optimaal is. Rupstelescoopkranen worden onder andere gemaakt door Liebherr en Sennebogen.

Ruwterreinkraan
Deze telescoopkraan staat op banden in plaats van op rupsen en is daardoor geschikt voor ruwterrein. De capaciteit is echter beperkt door zijn eigen massa en het feit dat hij maar 2 assen heeft. Wat wel bijzonder is, is dat de ruwterreinkraan beperkt met kast kan rijden. Het is niet de bedoeling om grote afstanden af te leggen, hiervoor is vervoer met een dieplader veel meer geschikt. Ruwterreinkranen worden gemaakt door onder andere Grove, Tadano en Liebherr.

Mobiele hijskraan
Deze flexibele en snelle machine op banden beschikt ook over een telescoopmast. In tegenstelling tot de ruwterreinkraan is de mobiele hijskraan verkrijgbaar met een onderstel met 2 tot 9 assen en met meer dan 1000 ton liftvermogen. De mobiele hijskraan kan zelf over de weg rijden, ook voor lange afstanden. Gaat de mobiele hijskraan hijsen, dan moet deze altijd worden afgestempeld op een stabiele ondergrond. Mobiele hijskranen zijn er van onder andere Liebherr, Tadano en Grove.

Autokraan
De autolaadkraan heeft een vrachtauto onderstel met de opbouw van een mobiele hijskraan. Deze machine is snel en flexibel en is geschikt voor wanneer de capaciteit niet heel groot hoeft te zijn en er veel transport nodig is. Autolaadkranen worden gemaakt door onder andere Liebherr en Tadano.

Verreiker
Een verreiker is een machine op banden met een telescoopmast en kan star zijn (stilstaand) of roteerbaar. Een verreiker is multifunctioneel inzetbaar en heeft een zeer grote manoeuvreerbaarheid. Met de juiste hulpstukken is deze inzetbaar als hijwerktuig. Verreikers worden gemaakt door onder andere Manitou, Merlo, Magni, JCB en Sennebogen.

Verticaal transport leasen
Interesse in een (mobiele) toren- of hijskraan, rups(telescoop)kraan, autolaadkraan of verreiker? Beequip is dé partner met kennis van zwaar materieel die voor elk van deze machines een leaseoplossing kan bieden. Naast nieuwe machines is dit ook mogelijk voor gebruikt materieel. Bereken vrijblijvend je leaseprijs via de leasecalculator of neem contact op via 010-3400844. De machinekenners van Beequip zitten voor je klaar om je verder te helpen.

Meer nieuws