Ondernemerschap

‘Faillissement is vaak nog te voorkomen’

06-06-23

Terugbetaling van coronasteun, achterstallige belastingen, druk van de bank en achterstanden bij crediteuren… voor veel bedrijven is het de komende tijd erop of eronder. Volgens insolventiespecialist Robbert Peek zijn de meeste te redden. In het nieuwe boek Bijna failliet? Zo los je het op legt hij uit hoe bedrijven kunnen overleven.

Achterstallige belasting

Volgens de jaarlijkse Global Insolvency Index van Allianz Trade lijkt het erop dat het aantal faillissementen in Nederland vanaf oktober omhoogschiet. Voor dit jaar voorspelt de kredietverzekeraar een stijging van 52 procent en in 2024 van 8 procent.

Johan Geeroms, directeur Risk Underwriting Benelux bij Allianz, zegt: ‘We krijgen nu te maken met de keerzijde van de royale steun vanuit de overheid. Veel mkb-bedrijven moeten coronaschulden en achterstallige belasting betalen. De belastingdienst heeft vele tienduizenden bedrijven een laatste aanmaning gestuurd. Een flink deel van die bedrijven kan daar niet aan voldoen en zal failliet gaan. Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft onlangs de Tweede Kamer laten weten dat er geen verder uitstel meer zal worden verleend.’

Hoge huren en lage marges

‘Veel ondernemers hebben te weinig vet op de botten om hun coronaschulden bij de Belastingdienst te kunnen afbetalen’, zei Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Nederland, al eerder in de media. Hij denkt dat vooral in de horeca en detailhandel tienduizenden ondernemers kopje onder kunnen gaan.

Volgens de ONL-voorzitter zitten de problemen vooral bij horecabedrijven en de detailhandel. ‘Daar zit heel veel pijn. Die hebben te maken met hoge huren en lage marges. Ze hebben geen idee hoe ze het moeten oplossen.’

Ervaringsdeskundige

Peek helpt ondernemingen in zwaar weer. Hij werkt onder meer voor bijzonder beheer- afdelingen van banken en voor curatoren. ‘Ik ken inmiddels het klappen van de insolventiezweep en weet dus waar de oplossingen liggen.’ Op basis van zijn ervaringen schreef hij zijn nieuwe boek. ‘Alle mogelijkheden om een bedrijf weer gezond te maken worden besproken, in ondernemerstaal. Mijn boek is ook heel toepasbaar voor ondernemers die willen stoppen maar dat niet kunnen omdat ze dan met schulden blijven zitten.’

Peek investeert ook zelf en startte in het begin van de coronacrisis een restaurant in Bergen aan Zee door. Omdat hij doorstarts wil stimuleren, zette hij het platform Doorstart.nl. Daarop staan onder meer dagelijks de laatst uitgesproken faillissementen.

Schade beperken

In 2020 schreef Peek het boek De doorstart, warm of koud? Nu brengt hij een geheel nieuwe uitgave uit. Daarmee wil hij ondernemers praktisch inzicht en houvast geven bij de problemen van vandaag.

Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord, vindt het boek nuttig: ‘In korte tijd weet je hoe te handelen bij een (dreigend) faillissement, zodat de schade beperkt blijft en de levensvatbare delen van een bedrijf weer tot hun recht kunnen komen.’

Meer nieuws