Ondernemerschap

3 tips om het teamgevoel te behouden met thuiswerken

27-05-24

Denk jij aan het einde van een werkdag weleens ‘Wat heeft Bas vandaag eigenlijk gedaan?’, dan ben je misschien niet zo op de hoogte van wat je teamleden doen tijdens het thuiswerken. Door het inmiddels volledig ingevoerde hybride en flexibel werken zijn we minder vaak met zijn allen tegelijk aanwezig op kantoor. Hoe behoud je dan toch dat teamgevoel? We geven 3 tips.

1. Blijf betrokken en communiceer duidelijk

Het is belangrijk dat jouw teamleden en jij elkaar makkelijk kunnen bereiken via een communicatieplatform. Blijf op de hoogte van wat jouw teamleden doen door bijvoorbeeld regelmatig te bellen via Teams. Niet alleen is bellen efficiënter, het kost ook minder tijd dan het typen van een ellenlange e-mail én het is een stuk persoonlijker wanneer je ook nog eens je camera inschakelt.

Geef het goede voorbeeld door zelf voor alle communicatie een app zoals Teams te gebruiken. Dat maakt de communicatie voor teamleden een stuk overzichtelijker. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om via Teams te bellen naar vaste en mobiele telefoonnummers. Hierdoor zijn jouw thuiswerkende teamleden ook via het vertrouwde vaste nummer optimaal bereikbaar op hun mobiele telefoon, laptop of tablet.

2. Plan fysieke meetings in op kantoor

Het hybride werken bespaart reistijd en maakt het makkelijker om direct vanuit bed een call in te rollen. Toch blijft het de moeite waard om ook fysieke meetings op kantoor te plannen, zeker voor het teamgevoel. Sommige beslissingen kunnen nu eenmaal makkelijker worden genomen als je elkaar ”n het echt” ziet en spreekt, inclusief live gedetailleerde non-verbale communicatie.

Plan bijvoorbeeld elke week een fysieke weekstart of dagstart op kantoor. Daarin praten jij en je teamleden elkaar bij over elkaars lopende werkzaamheden en toekomstige taken en plannen. Tijdens zo’n meeting kunnen collega’s elkaar aanbieden om bijvoorbeeld te helpen met een bepaalde klus. Dit verhoogt direct weer het teamgevoel.

Denk ook aan het belang van non-verbale communicatie: je krijgt een handgebaar, gezichtsuitdrukking of opgetrokken wenkbrauw toch sneller mee als iemand gewoon tegenover je aan tafel zit. Wanneer je dit van elkaar meekrijgt, draagt dit bij aan wederzijds begrip en verhoogt dit het teamgevoel en de productiviteit.

3. Werk online samen

Waar we voorheen fysiek samenwerkten in een ruimte door gebruik te maken van een whiteboard of smartboard, is het ook mogelijk om online samen te werken. Bijvoorbeeld door tegelijk in een Google Drive-bestand te werken. Dat scheelt een aantal keer heen en weer sturen van het document. Of door je scherm te delen tijdens een Teams-meeting, zodat iedereen direct kan meekijken.

Daarnaast kan het gebruik van een online planningstool ook erg handig zijn. Denk aan tools als Asana of Trello. Hierin kan je taken noteren (en toewijzen), deadlines benoemen, documenten uploaden en de status van het project bijhouden. Online samenwerken in dezelfde omgevingen zal een positief effect hebben op het teamgevoel.

Tot slot

Hoe fijn het hybride en flexibel werken ook kan zijn, als werkgever is het belangrijk dat je zorgt dat jouw medewerkers onderling een goed teamgevoel behouden. Maak daarom voor zowel vergaderen, chatten als bellen gebruik van eenzelfde communicatieplatform als Teams, wees zelf ook regelmatig aanwezig op kantoor voor fysieke meetings en één-op-één-momenten en werk samen in een online omgeving of planningstool om het teamgevoel te behouden.

Lisa de Lege werkte in de advocatuur in arbeidsrecht en M&A-praktijken maar gooide het roer om en ging doen waar haar hart écht ligt: schrijven.

Meer nieuws