Ondernemerschap

Bouw van Depot Boijmans Van Beuningen bereikt bijzondere fase

Museum Boijmans Van Beuningen - Rotterdam

De bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste openbare kunstdepot ter wereld, bereikt een bijzondere fase: de ontkisting. Hierdoor komt de enorme komvormige wand van het depot tevoorschijn én wordt de bouw van de tweede verdieping gestart.

De komende weken ontkleedt BAM het kunstdepot van zijn houten bekisting, waardoor het bijzondere ontwerp van architectenbureau MVRDV iedere dag zichtbaarder wordt. Hans Polderman, projectdirecteur BAM Bouw & Techniek over het proces: ‘De dubbelgekromde betonnen wand komt mooi uit de bekisting. Vanwege de typische kromming in de wand was het nodig de bekisting langer dan normaal te laten staan. Daardoor zijn er wat verkleuringen zichtbaar zoals je ziet, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit.’ De materialen die gebruikt zijn voor de bekisting verwerkt BAM circulair. Het staal gaat voor hergebruik retour naar BAM Materieel in Lelystad en het gebruikte hout wordt verwerkt tot pallets.

Nu het fundament staat, de vloeren zijn uitgehard en de bekisting is verwijderd staat het kunstdepot voor een nieuwe technische uitdaging: de opbouw van de tweede verdieping. De buitenwanden hiervan bestaan uit op maatgemaakte duurzame prefab-elementen die vanuit de fabriek per vrachtwagen op de bouwplaats worden geleverd. Afhankelijk van het aantal ramen, zijn er per verdiepingsring 64 elementen nodig. Per dag worden zo’n 6 tot 8 elementen geplaatst. De elementen worden in de fabriek geproduceerd met behulp van digitale 3D-tekeningen in het Bouw Informatie Model (BIM). Deze productiewijze zorgt voor een enorme efficiëntieslag. Sjarel Ex, Directeur Museum Boijmans Van Beuningen: ‘We zijn blij met de voortgang van de bouw en blij dat we met Gemeente Rotterdam, Stichting de Verre Bergen, MVRDV en BAM Bouw en Techniek zo gestaag verder bouwen aan het depot: een wereldprimeur in Rotterdam.’

Dit voorjaar wordt het hoogste punt bereikt en wordt de betonnen wand bekleed met maarliefst 1664 enorme spiegels. Depot Boijmans Van Beuningen verwacht eind 2020 de deuren te openen.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Museum Boijmans Van Beuningen

Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

Meer nieuws