Ondernemerschap

Meenhuis Uitvaartzorg: een checklist met alle belangrijke zaken rondom een overlijden

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV - Rotterdam

Meenhuis Uitvaartzorg heeft een checklist gemaakt om mensen die een dierbare verliezen te ondersteunen in een onzekere periode. ‘Bij het regelen van een uitvaart komen veel kijken’, zegt Jean-René Meenhuis. ‘Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden.’

Wat te doen bij overlijden:

Wanneer een dierbare overlijdt is er een groot verdriet en leegte en zullen er veel emoties verwerkt moeten worden. Maar er dient ook meteen veel te gebeuren. Het is goed om te weten dat de uitvaartconsulenten van Meenhuis Uitvaartzorg voor u beschikbaar zijn, bel ons gerust op een van onze telefoonnummers voor een persoonlijk gesprek.

1. Enkele praktische zaken. Uw huisarts dient een verklaring van overlijden op te stellen en u kunt controleren of er een donorcodicil is, een testament en/of wilsbeschikking. Informeer ook de (levens-)verzekeringsmaatschappij en eventueel de werkgever over het overlijden en vraag uw uitvaartverzorger om een akte van overlijden.

2. Verzorgen van overledene. De medewerkers van Meenhuis uitvaartzorg zorgen ervoor dat de overledene wordt gewassen, aangekleed, eventueel geschoren of opgemaakt. Als u het prettig vindt, kunt u dit ook zelf doen of samen met ons. Houdt u er rekening mee dat zowel boven- als onderkleding nodig is en misschien had de overledene nog speciale wensen. Er kunnen ook zaken in de kist worden gelegd, zoals een knuffel, een foto of bloemen. U heeft hier zelf de regie in.

3. Opbaring en condoleance. Opbaren kan thuis of in een uitvaartcentrum. Thuis ligt de overledene in een vertrouwde omgeving en hiervoor zijn goede faciliteiten beschikbaar. Een rouwcentrum biedt goede voorzieningen voor grotere groepen zoals catering en ook hier kunt u een prettige omgeving creëren om rustig afscheid te nemen.

Bij een condoleance kunt u samen herinneringen ophalen, het verlies en verdriet delen en samen afscheid nemen. U bepaalt zelf of en wanneer u bezoek wilt ontvangen. Aan het einde kunt u met de naaste familie de kist sluiten en in kleine kring afscheid nemen.

4. Begraven of cremeren. Meestal beslissen mensen ruim voor hun overlijden of ze begraven of gecremeerd willen worden, maar soms zullen de nabestaanden hierover moeten beslissen. De medewerkers van Meenhuis Uitvaartzorg kunnen helpen en adviseren met het nemen van deze beslissing.

Een crematie is een praktische en hygiënische keuze en duurt gemiddeld 1,5 uur. De as kan men bijzetten in een familiegraf, urnengraf, -muur of -tuin, maar de as kan ook thuis worden bewaard of worden uitgestrooid.

Bij een begrafenis hebben mensen het gevoel meer geleidelijk afscheid te kunnen nemen. Een graf is voor 10 tot 30 jaar en kan een plek zijn waar men in alle rust kan rouwen. Er zijn wel extra kosten voor het graf, de steen en het onderhoud.

5. Aangifte van overlijden. De uitvaartconsulenten van Meenhuis Uitvaartzorg verzorgen de aangifte bij de gemeente, maar u kunt dit ook zelf doen. Een aangifte van overlijden doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de overledene stond ingeschreven. U ontvangt dan een akte van overlijden en een verlof tot begraven of cremeren

De akte van overlijden is het officiële bewijs van overlijden en noodzakelijk voor het regelen van alle financiële zaken. Alleen met het verlof tot begraven of cremeren wordt aan het crematorium of de begraafplaats officieel toestemming verleend voor een uitvaart.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV

De uitvaartwensen van nabestaanden staan bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg centraal. Een uitvaart biedt u immers de gelegenheid om voor de allerlaatste keer respectvol, persoonlijk en liefdevol afscheid te nemen van uw dierbare.

Meer nieuws