Blog Ferry de Haan (algemeen directeur Excelsior): ons kampioenschap

03-10-18

Na acht wedstrijden (zeven in de competitie en één bekerwedstrijd) heeft iedereen zijn voorzichtige mening kunnen vormen over Excelsior. Een achtste plek in de Eredivisie en de uitschakeling in de beker geven stof tot nadenken voor supporters, sponsors, teletekstsupporters, media, maar uiteraard ook voor ons binnen Excelsior.

De één vindt dat we vier punten te weinig hebben en we ‘gewoon’ vijfde in de Eredivisie hadden moeten staan. De ander vindt het nog steeds leuk voor ‘dat clubje uit Kralingen’ en weer iemand anders vindt het maar niks, omdat wij op kunstgras spelen en geen groot stadion hebben.

Waar we het wel allemaal over eens zijn, is dat we in het merendeel van de wedstrijden gewoon goed voetbal spelen, we onszelf niet elke wedstrijd de beloning hebben gegeven die we verdienden, de VAR (nog) niet onze beste vriend is en dat we toch ook nu weer spelers hebben die verrassen. Maar ook dat onze ‘vaste’ kern in de selectie toch weer laat zien waarom ze erg waardevol voor Excelsior zijn.
Dat er altijd ruimte is voor verbetering mag duidelijk zijn, maar als club willen we zorgen dat de realiteit altijd bewaakt wordt, we ons niet laten leiden door de emotie die loskomt bij het voetbal en ervoor waken dat opportunisme de boventoon gaat voeren bij Excelsior.

Wat is dan de realiteit?
Dat we elke wedstrijd minstens vier spelers in de basis hebben staan die erg getalenteerd zijn, maar voor de start van de competitie nog geen ervaring in de Eredivisie hadden. Dat het ‘normaal’ is dat de ontwikkeling van deze spelers met ups & downs gaat en dat dit soms invloed heeft op het resultaat.
De realiteit is echter ook dat de kwaliteit van onze selectie, maar ook die van onze volledige staf, ons reden geeft te denken dat we de slogan #writinghistory gaan waarmaken.

Na vijf jaar Eredivisie willen we niet meer gezien worden als club waarvoor het leuk is om een keertje in de Eredivisie te mogen voetballen. Nee, we moeten in de Eredivisie spelen omdat wij daar op basis van het vertoonde spel en de aanwezige kwaliteit thuishoren. Bovendien bepaalt niet de ondergrond of het aantal toeschouwers of je in de Eredivisie speelt. Nee, wij halen elk jaar ‘gewoon’ genoeg punten.

We zullen waarschijnlijk geen kampioen worden, maar doen wel alles om de prestaties uit het verleden te overtreffen, spelers verder te helpen in hun ontwikkeling en de club Excelsior in zijn totaliteit elk jaar een stap omhoog te laten maken. Dat is waar we elke dag met elkaar mee bezig zijn.

Als we die prestatie dit jaar weer bereiken, hebben wij ons ‘kampioenschap’ wederom bereikt.

Ferry de Haan, algemeen directeur Excelsior Rotterdam

Meer nieuws