Ondernemerschap

Blog Huib Boissevain: Annexum over gevolgen corona (2/4)

02-04-20

Op dit moment is duidelijk dat het corona-effect langer gaat duren dan een paar maanden. Alle sectoren in het vastgoed zullen hierdoor worden geraakt. Dit zal ook, in meer of mindere mate, de fondsen van Annexum treffen.

Sommige fondsen (zoals bijvoorbeeld woning- en supermarktfondsen met weinig non-food retail) ervaren minder impact dan andere fondsen (zoals bijvoorbeeld fondsen met overig retail vastgoed). Onomstotelijk vast staat dat de huidige ontwikkelingen invloed zullen hebben op rendement, waardering en op uitkeringen.

Wij hebben op dit moment met zo’n 20% van onze huurders in non-food retail betalingsregelingen getroffen, waardoor we weten dat in april in ieder geval 12% van de maandelijkse huurinkomsten uit non-food niet zal binnen komen. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Lang niet alle huurders hebben we nog bereikt. Komende week, als alle huren geïnd zijn, zullen we pas zien hoe groot de schade is. We gaan ervan uit dat food retail (supermarkten) wel zal blijven presteren, supermarkten realiseren op dit moment zeer goede omzetten.

Wij staan in nauw contact met al onze huurders en denken actief mee met deze ondernemers, die hard werken en proberen hun hoofd boven water te houden in deze onzekere tijd. Naast het betalen van de huur hebben deze mensen vaak ook de verantwoordelijkheid voor personeel. We denken met huurders mee en zien vaak dat huurders proactief contact met ons opnemen om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.

Een voorbeeld hiervan is onze huurster Priscilla Bouw van Brownies&DownieS in Lelystad. Zij moest de deuren van haar lunchroom sluiten en haar medewerkers vertellen dat ze niet meer konden werken. Ze ondernam direct actie naar verschillende instanties om afspraken te maken over betalingsregelingen, waaronder ook Annexum over het betalen van de huur. Lees in dit interview welke maatregelen zij heeft genomen en welke impact corona heeft op haar, haar medewerkers en haar bedrijf.

Ik begrijp het als u vragen heeft. Neemt u dan vooral contact met ons op. We zijn bereikbaar op 020 – 572 01 01 via info@annexum.nl.

Huib Boissevain
Oprichter en CEO Annexum

Meer nieuws