Ondernemerschap

Blog Peter Swaneveld (4Consult): meer vrouwen in de ICT? Heel graag!

4Consult - Ridderkerk

Is de ICT een mannenwereld? Het korte antwoord: ja. Nog wel. Bij 4Consult zijn bijvoorbeeld (afgerond naar boven) nul vrouwen werkzaam als ICT-consultant, helpdeskmedewerker of beheerder. Dat is niet omdat we voor die functies selecteren op mannen, maar omdat het aantal vrouwen dat kiest voor een beroep in de ICT helaas nog altijd bijzonder laag is. 

Er is veel veranderd sinds de jaren 90

Waarom is de vertegenwoordiging van vrouwen in de ICT nog altijd zo enorm beperkt? Wellicht leeft nog altijd het idee dat een ICT-bedrijf bestaat uit een stel contactgestoorde nerds die in een donker hok urenlang allerlei ingewikkelde codes typen. Van oudsher is de ICT toch een mannenwereld en dat is natuurlijk niet per se een aantrekkelijk idee. Gelukkig zijn de werkzaamheden die je als ICT’er uitvoert enorm veranderd.

Natuurlijk moet je nog steeds verstand hebben van de onderliggende systemen maar de randzaken spelen inmiddels een veel grotere rol. Contact onderhouden met klanten en collega’s, meedenken in het zo goed mogelijk opzetten van nieuwe online werkomgevingen, helpen van klanten bij het adopteren van deze nieuwe systemen en het ondersteunen van gebruikers met vragen. En laten we even heel eerlijk zijn: al deze dingen kunnen toch prima uitgevoerd worden door (en leuk zijn voor) zowel mannen als vrouwen?

Uiteraard is er zowel online als offline veel geschreven over de rol van vrouwen in de ICT. Het feit dat vrouwen altijd al ondervertegenwoordigd zijn geweest, brengt natuurlijk nog een ander groot probleem met zich mee. Er zijn namelijk maar weinig bekende vrouwelijke rolmodellen binnen de sector, terwijl iedereen waarschijnlijk wel een paar succesvolle mannen kan bedenken. Bill Gates en Steve Jobs zijn nou eenmaal bekender dan Susan Wojcicki (YouTube) en Ginni Rometty (IBM). 

Meer vrouwen

Hoewel er gelukkig steeds meer aandacht wordt besteed aan vrouwen in de ICT- en techwereld, zie je op scholen nog altijd dat de instroom van meisjes die kiezen voor ICT-opleidingen zeer beperkt is. Er zit overigens al wel groei in: vorig jaar steeg het aantal vrouwelijke ICT’ers met 6,5% tegenover 1,7% bij de mannen. Vandaag is het Internationale Vrouwendag en dit leek ons een mooie gelegenheid om nog eens te benadrukken hoe leuk het is om in de ICT te werken; ook als je geen man bent! Een hoger percentage vrouwen zou namelijk een gigantische verrijking zijn van de sector.

Het is daarom belangrijk dat jonge meisjes meer gestimuleerd worden om sneller te kiezen voor een carrière in de IT. Veel bedrijven zullen hun denkwijze moeten veranderen om meer in te zetten op diversiteit. En de vrouwen die nu werkzaam zijn, moeten vanzelfsprekend eerlijke(re) kansen krijgen om een hogere functie binnen de sector te krijgen.

Onze situatie

Als ik kijk naar onze eigen organisatie dan durf ik met een gerust hart te zeggen dat het werk allesbehalve saai, droog en uitsluitend technisch is. 4Consult is bovendien een platte, dynamische, en informele organisatie waar iedereen met plezier samenwerkt. Onze collega’s zijn sociaal, helpen elkaar graag en onderhouden ook naast het werk contact met elkaar. 

Kortom: heb je affiniteit met techniek (en ICT in het bijzonder) neem dan gewoon eens contact met ons op! Wij zijn altijd op zoek naar goede nieuwe collega’s. Onafhankelijk van geslacht. Hopelijk kunnen we in ons bericht op Internationale Vrouwendag 2023 laten weten dat er inmiddels meer vrouwen werkzaam zijn in onze mooie sector, en in het bijzonder bij onze organisatie. Weg met die stereotypes!

Peter Swaneveld (Directeur 4Consult)

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meer nieuws