Financieel

Expert aan het woord – Wilco de Haan Domheid: verzekerde menselijk eigenschap

Schouten Zekerheid - Capelle aan den IJssel

Op 6 april van dit jaar verscheen De topografie van de Domheid. Aan de hand van lachwekkende voorbeelden, illustraties en landkaarten worden alle landen en steden beschreven die door inwoners van andere steden en landen als spreekwoordelijk dom worden beschouwd. Amsterdammers staan te boek als paardschieters, omdat ze een dolend paard aanzagen voor de Spaanse vijand en het dood schoten. En als Dokkumers vroeger de vijand verwachtten, zetten ze een blinde man als uitkijk op de toren, omdat er voor de verdediging van de stad niemand gemist kon worden.

Zou ik willen, dan kan ik deel twee schrijven: De verzekering van Domheid. Volgens de schrijver van De topografie van de Domheid wordt domheid niet als gebrek beschouwd, maar, naast wijsheid en goedheid, als eigenschap. Hierbij alvast een voorproefje uit ons denkbeeldige boek.

Een aannemersbedrijf was druk bezig met de laatste loodjes bij de bouw van een nieuwe woning. Voor een van de medewerkers ging dit met stress gepaard. Hij moest heel nodig naar het toilet voor een grote boodschap. Geen probleem, dacht hij, er was een mooi, nieuw toilet op de eerste etage. Na afloop trok hij het toilet door, maar helaas was de riolering niet helemaal aangesloten. Gevolg: de kamer onder het toilet moest voor 500 euro grondig gereinigd én opnieuw geschilderd worden. 

Dan de vrachtwagenchauffeur met 20 jaar ervaring die tijdens het lossen met de laadklep van een héle dure generator moest kiezen tussen de knoppen omhoog, naar beneden en een hele grote rode knop om te kiepen. Zijn keuze kostte 25.000 euro. 

Of de man die tijdens het klussen aan zijn monumentale pand even vergeten was dat plafonds vroeger gemaakt werden van kalk en stro en enthousiast met de verfbrander aan de slag ging, wat resulteerde in 200.000 euro schade. 

De eigenschap domheid komt dus net zo vaak voor als wijsheid en goedheid. Zelden zijn mensen echt dom, maar iedereen doet wel eens iets waarbij we de gevolgen niet goed inschatten. Soms levert dat een grappig verhaal op. Soms heeft het vergaande consequenties. Bijvoorbeeld als je iets te hard door het Suezkanaal vaart, waardoor het schip het gehele kanaal blokkeert en je na afloop voor 1.000.000.000 dollar aansprakelijk wordt gesteld.

Gelukkig is de menselijke eigenschap domheid geen standaard uitsluiting op de polis en gewoon verzekerd. Een geruststellende gedachte.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Schouten Zekerheid

Schouten Zekerheid is makelaar in verzekeringen voor bedrijven, instellingen en branche- en beroepsorganisaties. Klanten ervaren onze werkwijze als onderscheidend door deskundigheid, onafhankelijkheid en daadkracht. Binnen de organisatie is jarenlange kennis en ervaring aanwezig op het gebied van verzekerbare risico’s, zoals aansprakelijkheid, transport, brand, aan- en verbouw en debiteuren.

Meer nieuws