Ondernemerschap

Waarde woningportefeuille Annexum stijgt met ruim 7% en meer jongere beleggers

07-02-20

Annexum, aanbieder van vastgoedfondsen voor particulieren, heeft in 2019 een sterke toename van beleggers gerealiseerd en zag vooral de woningportefeuille in waarde en omvang groeien. Het beleggersbestand groeide in één jaar met ruim 8%.

De nieuwe vastgoedbeleggers van Annexum zijn opvallend jong. De gemiddelde leeftijd daalde daardoor in een jaar tijd met vijf jaar. In 2019 steeg de waarde van beheerde kantoren met 1,7%, zorgvastgoed met 3,2% en die van supermarkten met 1,7%. De woningportefeuille – inmiddels bestaande uit vier woningfondsen – steeg gemiddeld 7% in waarde met Woningfonds Nieuwegein CV als grootste stijger (+13,6%). Met een totaalwaarde van € 464 miljoen blijft supermarktvastgoed de grootste asset class in de portefeuille van Annexum. Het bedrijf beoogt voor 2020 vooral een sterke groei in zorgvastgoed en woningen waar voor de vastgoedbelegger grote kansen liggen.

Schaarste woningen neemt verder toe
Annexum plaatste in 2019 onder andere succesvol het Woningfonds Starterwoningen 1 (€ 47 miljoen). Het fonds betreft een duurzaam transformatieproject met vier kantoorpanden die zijn omgebouwd tot wooncomplexen met huurappartementen voor starters. 'Er is nog steeds een groot tekort aan huurwoningen in Nederland', zegt Huib Boissevain, directeur van Annexum. 'Door de recente strengere milieueisen is het tekort, vooral voor starters en mensen die in het middensegment zoeken, nog verder gestegen. Annexum focust daarom in 2020 vooral op fondsen met panden die de transformatie doormaakten van leegstaande kantoorruimte naar starterswoningen. Daarnaast kijken we naar zogenaamde ‘overloopgebieden’ net buiten de grote steden. Door oplopende huurprijzen in de grote steden nemen steeds meer mensen de stap naar het buitengebied.'

Marktomstandigheden 2020 gunstig voor vastgoedbeleggers
Boissevain voorziet een kansrijk jaar voor vastgoedbeleggers. 'De rente staat nog steeds historisch laag en in vrijwel alle sectoren waarin wij actief zijn zien we positieve signalen. In heel Nederland neemt de vraag naar kantoren toe en lopen de huren langzaam op. Naast schaarste op de woningmarkt hebben we ondanks flinke investeringen ook nog steeds een groot tekort aan kwalitatief zorgvastgoed. Nederland is wat dat betreft niet goed voorbereid op de gevolgen van de vergrijzing. De verregaande regelgeving in de sector bemoeilijkt nieuwe ontwikkelingen en blokkeert innovatie die zou kunnen leiden tot meer rendabele en goedkopere zorg.

Het supermarktvastgoed wordt soms nog geremd door moeilijke marktomstandigheden in de overige retail. Maar ook bij de winkels verwachten we – na de vele faillissementen en nieuwe oplossingen om leegstand aan te pakken – dat waardes weer gaan stijgen. We zijn dan ook actief op zoek naar kwalitatief vastgoed in alle sectoren en zijn voornemens ook dit jaar fondsen beschikbaar te maken voor beleggers.'

Meer nieuws