150 jaar Nieuwe Waterweg

23-10-16

Op 31 oktober is het 150 jaar geleden dat de eerste spade de grond in ging voor het uitgraven van de Nieuwe Waterweg. De toenmalige kroonprins verrichtte deze handeling. Rijkswaterstaat wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dat valt ook nog eens samen valt met de definitieve vergunning voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg is. Daarom organiseert Rijkswaterstaat op 31 oktober allerlei feestelijke activiteiten.

Het thema is “samen met anderen”.  Daarom organiseert Rijkswaterstaat de jubileumviering samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, het Maritiem Museum en het Loodswezen. Er zijn activiteiten bij de Maeslantkering en bij Fort 1881 in Hoek van Holland.

Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, opent bij de Maeslantkering de kruiwagenrace voor schoolkinderen en een tentoonstelling over de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Een formatie van oude en nieuwe schepen vaart daarna van de Maeslantkering naar Fort 1881. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam opent daar een tentoonstelling over de ontwikkeling van de Nieuwe Waterweg.

Samen met Ronald Paul, directeur Infrastructuur en Maritieme Zaken van het Havenbedrijf, geeft Dronkers vervolgens het symbolische startsein voor de verdieping van de Nieuwe Waterweg. De uitvoering start begin volgend jaar.

 

Foto: De Maeslantkering. (foto Rijkswaterstaat)

Meer nieuws