Algemeen nieuws

3 tips om beter te onderhandelen met leveranciers.

WetalkSEO - Etten-Leur

Hoe goed je kunt onderhandelen, heeft directe invloed op hoe je bedrijf presteert. Een professionele inkoper moet kunnen onderhandelen met verschillende mensen in het bedrijf: met gebruikers om de juiste producten of diensten te kiezen en met het management en de directie over de strategie en de resultaten die we willen bereiken. Hiervoor heb je kennis en goede onderhandelingsvaardigheden nodig. Lees verder voor 3 tips!

Bereid je goed voor

Je moet je goed voorbereiden om succesvol te onderhandelen met bijvoorbeeld een technische groothandel, en dit is een stap die vaak wordt overgeslagen. Toch kan het zich snel uitbetalen. Stel jezelf daarom eerst wat vragen: wat drijft mijn leverancier en wat zijn hun doelen? Willen ze een langdurige relatie opbouwen of snel winst maken? Wanneer je dit weet, kun je beter inschatten hoe je een win-win-situatie kunt bereiken. Waar kan ik informatie krijgen over wat de andere partij wil en welke mogelijkheden er zijn? Informatie is de sleutel. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over je leverancier en hun aanbod voordat je aan tafel gaat. Welke doelen wil ik zelf bereiken? Stel doelen zodat je weet wat je wilt bereiken en waar je bereid bent om in te leveren. Wat zijn mijn absolute eisen en wat zijn mijn wensen voor de toekomst? Scheid de zaken die absoluut noodzakelijk zijn van de zaken die je graag zou willen hebben. Op die manier kun je betere prioriteiten stellen.

Doe ervaring op

Het is heel belangrijk om ervaring op te doen in onderhandelingen, want onderzoek laat zien dat mensen die vaker onderhandelen over het algemeen betere resultaten behalen. Bovendien kunnen ze ook beter zien hoe ze buiten de onderhandelingssituatie kunnen samenwerken. Ervaring is een geweldige leraar, maar als je te veel ervaring hebt, kun je vast komen te zitten in een bepaalde manier van denken. Uit ervaring weet je dat onderhandelingen geen spel zijn waarbij er altijd een winnaar en een verliezer is. Je kunt zo ook conflicten verminderen en beter inschatten waar de kansen liggen.

Gebruik onderhandelingstactieken

Het is echt handig om te weten hoe je onderhandelingstactieken kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld strategische dreigementen: als je subtiel dreigt in de vroege stadia van de onderhandeling, kan dat meer impact hebben dan wanneer je later openlijk dreigt. Maar pas op, want als je te veel trucs gebruikt, kan dat de toekomstige samenwerking in gevaar brengen. Een andere slimme zet is het gebruik van deadlines. Soms is het slim om je eigen deadlines te noemen, want dat kan de andere partij motiveren om sneller toe te geven. Zit jij binnenkort aan tafel met een leverancier? Volg dan deze 3 tips voor een betere onderhandeling!

Dit artikel wordt u aangeboden door

WetalkSEO

Online Marketing bureau gespecialiseerd in Zoekmachine Marketing (SEO)

Meer nieuws