Algemeen nieuws

4G of 5G voor zakelijk gebruik? Dit zijn de verschillen

11-03-24

Kies je voor 4G of 5G? Het kan een lastige keuze zijn. Hoewel 5G over het algemeen beter is dan 4G, kan het wel verschillen in de prijs van je telefoon. Want hoewel de abonnementskosten in principe niet verschillen, is het wel duurder om een nieuw toestel erbij aan te schaffen. Niet iedere telefoon ondersteunt 5G, waardoor je toch aangewezen bent op nieuwe apparaten. Ben jij nog aan het twijfelen tussen 4G of 5G voor jouw zakelijke abonnement? Wij zetten de verschillen tussen deze twee mobiele netwerken voor je op een rij, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Supersnel internet met 5G

Een van de meest bekende voordelen van 5G is het feit dat het enorm snel is ten opzichte van 4G. Waar 4G slechts 100 megabit per seconde aan internetsnelheid bood, biedt 5G tot wel 10 gigabit per seconde aan internetsnelheid, wat het tot wel honderd keer sneller maakt dan 4G. Maar dat is niet alles. 5G gebruikt namelijk ook een techniek waarbij het zichzelf kan opsplitsen. Zo kun je 5G eigenlijk zien als een soort rijbaan met verschillende rijstroken. Soms worden rijstroken gereserveerd, zodat politie en ambulances erlangs kunnen. Hetzelfde geldt voor 5G: bij belangrijke evenementen kunnen rijstroken worden gereserveerd. Dit kan zowel permanent als tijdelijk, bijvoorbeeld bij een groot festival waar duizenden mensen op hetzelfde netwerk zitten. Doordat hier een aparte “baan” voor wordt gereserveerd, kan iedereen nog steeds optimaal gebruikmaken van het netwerk. Ook wanneer je aan het werk bent in een drukke trein, kun je gewoon gebruikmaken van een vlekkeloos mobiel netwerk. Daarbij hoeft een nieuw apparaat met 5G helemaal niet duur te zijn wanneer je gebruikmaakt van een sim only aanbieding.

Verbeterde beveiliging van alles wat je online doet

Een ander groot voordeel van een sim only abonnement met 5G is dat het veel veiliger is dan 4G. Zo maakt 5G gebruik van versleuteling met 256 bits, terwijl 4G slechts 128 bits aan data-encryptie gebruikt. Meer bits betekent een veiligere versleuteling, wat dus laat zien dat 5G hierin de slimste keuze is. Daarbij maakt 5G gebruik van network slicing. Hiermee wordt het netwerk als het ware onderverdeeld in verschillende lagen. Per laag kan er passende beveiliging worden aangebracht, waardoor gevoelige informatie nog beter is beveiligd dan minder gevoelige informatie. Ook kan 5G zogenaamde IMSI-catchers detecteren. IMSI-catchers zijn valse basisstations die proberen het netwerkverkeer af te tappen. Dankzij de speciale IMSI-catchers is dit verleden tijd. Als laatste is 5G in staat om unieke identiteiten aan ieder afzonderlijk apparaat toe te kennen. Op die manier wordt voorkomen dat verkeerde apparaten toegang krijgen tot de data en systemen van een ander apparaat. Zo komen jouw gevoelige bedrijfsgegevens niet terecht bij een ander. 4G is dus een stuk onveiliger en langzamer dan 5G, wat 5G absoluut de juiste keuze maakt voor jouw zakelijke abonnement.

Meer nieuws