50 jaar Fabeltjeskrant: jubileum gevierd met tentoonstelling in Rotterdam

03-05-18

Op zaterdag 29 september opent in LP2 op de Wilhelminapier in Rotterdam de tentoonstelling Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant. Het spektakel brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma ooit: de Fabeltjeskrant. Het is die dag precies 50 jaar geleden dat de serie voor het eerst op de televisie werd uitgezonden.

Vreewijk

Dat de serie haar oorsprong kent in Rotterdam is maar weinigen bekend. Leen Valkenier, de schrijver van de Fabeltjeskrant, groeide op in tuindorp Vreewijk en baseerde veel van de karakters uit de serie op zijn buurtgenoten en vrienden. Onder andere Juffrouw Ooievaar, Mijnheer de Uil, de gebroeders Bever en Truus de Mier waren ras-Rotterdammers. De eerste twee zijn nog in leven, in de persoon van Jopie Kullberg-Donkervoort en Jan Straaijer. Onder meer hun verhaal wordt verteld in de tentoonstelling. 

Tentoonstelling

Verder toont Fabeltjesland de echte poppen en real-life decors uit de serie. Het belooft een nostalgisch wederzien voor alle fans en… wie is dat eigenlijk niet? De ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke kant van de Fabeltjeskrant worden verteld aan de hand van historische verhalen van een club Rotterdamse vrienden in oorlogstijd. De tentoonstelling is ook voor kinderen intrigerend en uitdagend. Naast het maken van een korte stop-motion Fabeltjes-scène, kunnen bezoekers wandelen door het Dierenbos. De tentoonstelling is onderdeel van een groter programma vol activiteiten in Rotterdam.

Oogjes dicht en snaveltjes toe!

De Fabeltjeskrant was en is enorm populair bij jong en oud. Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, de gebroeders Bever, Bor de Wolf, Truus de Mier, de Gezusters Hamster; bij het noemen van die namen komen de beelden en de karakteristieke stemmen en uitdrukkingen meteen weer naar boven; ze zijn onderdeel van ons collectief geheugen en van ons Nederlands cultureel erfgoed. In de tentoonstelling wordt echter ook een parallel getrokken met het heden. De fabel als fenomeen biedt ons zelf, in tijden van fake news en opgeklopte tegenstellingen, de kans met ironie en zelfspot een spiegel voor te houden. 

Meer nieuws