Aboutaleb op handelsmissie: ‘VS interessante markt voor Nederlandse bedrijven’

11-02-15

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb leidt een handelsmissie naar Californië (VS) die vandaag vertrekt en tot en met 19 februari duurt. De delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van dertig bedrijven uit de energie- en watersector. Op 11 februari begint de missie in Los Angeles met de waterdelegatie onder leiding van burgemeester Aboutaleb.

'Rotterdam heeft intensieve banden met de Verenigde Staten', zegt Aboutaleb. 'In onze regio zijn 99 Amerikaanse investeerders en ongeveer vierhonderd Amerikaanse dochterondernemingen gevestigd. Voor Nederlandse bedrijven is de VS een interessante markt, omdat er de komende jaren veel wordt geïnvesteerd, vooral in alternatieve energie. Dat sluit goed aan bij de Rotterdamse ambities en expertise.; 

Kansen

Voor de Nederlandse watersector liggen er kansen bij grote projecten die in 2015 van start gaan om de Los Angeles River en het Waterfront San Francisco te restaureren en bij opdrachten stroomopwaarts in de Bay Area en de Sacramento-San Joachim Delta. Voor de energiesector liggen in Californië op het gebied van smart grids, energieopslag en warmtepompen, duurzame bouw en elektrisch vervoer. Silicon Valley is voorloper op dit gebied, maar ook Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zijn hierin zeer vooruitstrevend.

Nederland is de derde grootste handels- en investeringspartner van de Verenigde Staten. Hiermee zijn ongeveer 685.000 banen gemoeid. Meer dan 850 Nederlandse bedrijven zijn al actief in de VS. Andersom is de VS de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. De totale exportwaarde naar de VS bedroeg in 2013 16,8 miljard euro, tegen 20,2 miljard euro het voorgaande jaar. Over het hele jaar 2014 is de Amerikaanse economie met 2,4 procent gegroeid, het hoogste percentage in vier jaar. In 2013 bedroeg de groei 2,2 procent.

Meer nieuws