Aboutaleb verkozen tot Nederlander van het Jaar

10-12-14

Ahmed Aboutaleb is door weekblad Elsevier uitverkozen tot Nederlander van het Jaar 2014. De Rotterdamse burgemeester krijgt die titel omdat hij het gezicht is van de stad die afgelopen jaar met onder meer architectonische hoogstandjes opvallend positief in het nieuws was. In het Rotterdamse stadhuis werd Aboutaleb dinsdag verrast.

'Met bouwwerken als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op "foute" lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal "goede" lijstjes’, aldus Elsevier.

Aboutaleb toonde zich in die stad "een burgemeester zoals een burgemeester hoort te zijn’’, vindt het blad. 'Toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk. In tal van relevante maatschappelijke kwesties – van gemeentelijke wietteelt tot polderjihad – heeft Aboutaleb laten zien niet bang te zijn voor uitgesproken opvattingen.'

Aboutaleb is burgemeester sinds januari 2009. Onlangs werd hij voor een tweede termijn aangesteld. Friends in Business interviewde de in Marokko geboren burgervader eind 2013. In dat interview ging hij nog eens in op zijn band met de stad. ‘Een belangrijke motivatie voor de keuze om me ooit kandidaat te stellen, is dat Rotterdam in veel doen en laten op mij lijkt en ik op Rotterdam. Ik ben niet wars van hard werken en in Rotterdam wordt hard gewerkt. De aantrekkingskracht van deze stad is ook dat je hier 174 nationaliteiten vindt; de hele wereld om de hoek. Daar deel van uitmaken, heeft mij enorm aangetrokken en was eveneens een reden om hier te solliciteren', zei Aboutaleb destijds.

Fotografie: Vincent van Dordrecht

Meer nieuws