Afvalhaaien gaan plastic opvissen uit haven

08-07-16

Binnenkort varen er vier drones in de Rotterdamse havengebied. Deze ‘afvalhaaien’ varen zelfstandig en vissen drijven plastic op.

De Waste Shark is een van de resultaten van het eerste jaar PortXL, det Rotterdamse startup accelerator voor haveninnovaties. Snel is het resultaat zeker: Richard Hardiman behoorde met zijn bedrijf RanMarine tot de twaalf finalisten van het 29 oktober vorig jaar gestarte programma. Op 30 juni waren de presentaties (‘Shakedown’) en nog dit jaar varen vier Waste Sharks door de haven om dobberend zwerfvuil op te ruimen.

PortXL leverde RanMarine een intesief programm van honderd dagen ‘business-building’ op: met een team van mentoren, partners en experts …en uiteindelijk ook zijn eerste klant. Tijdens het finale-evenement van PortXL kreeg RanMarine namelijk de opdracht van Havenbedrijf Rotterdam om vier van de varende drones in te zetten.

Drone

Dat is voor het project Port Waste Catch van Havenbedrijf Rotterdam. Dat begeleidt pilots om met name drijvend en zwevend plastic afval uit de havenbekkens te verwijderen voordat het in zee terechtkomt. Meerdere systemen worden de komende tijd getest.

De Waste Sharks gaan zwerfvuil uit de Rotterdamse havens ‘opslurpen’. De onbemande afvalhaai kan 24 uur per etmaal en 7 dagen per week worden ingezet. De drone is ongeveer zo groot als een personenauto en heeft een opening 35 centimeter onder de waterspiegel. Daarmee kan hij per vaartocht circa 500 kilo afval uit het water halen. Een sensor registreert dat de Waste Shark vol zit; dan vaart hij automatisch naar de basis terug om het afval te lossen.

ILLUSTRATIE: RANMARINE

Meer nieuws