Architecten kiezen Rotterdam Centraal als Beste Gebouw

22-05-15

Het Beste Gebouw van het Jaar is Rotterdam Centraal. Dat heeft de Branchevereniging van architectenbureaus (BNA) donderdag bekendgemaakt.

'De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel maar vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015', aldus juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. De jury was unaniem in haar oordeel. 'Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entree naar de stad.''

Publieksprijs

De bouw van het Rotterdamse treinstation heeft twaalf jaar geduurd. Volgens Pijbes is het een "spoorkathedraal van de 21e eeuw" geworden. Er was ook een publieksprijs. Die gaat dit jaar naar High Tech System Park Hengelo. Een gedateerd fabriekscomplex wordt dankzij een masterplan van de architecten getransformeerd tot een groene campus. Andere genomineerde publieke gebouwen waren onder meer de Markthal Rotterdam en het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Meer nieuws