Autorit duurt negentien procent langer door files

23-03-16

De vertraging door files in Rotterdam is vorig jaar gelijk gebleven. Gemiddeld doet een automobilist er in deze regio negentien procent langer over dan zou kunnen. Rotterdam bezet daarmee de vierde plaats in Nederland, na Den Haag, Groningen en Amsterdam. Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Den Haag was voor het derde opeenvolgende jaar de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Een rit in Den Haag leverde gemiddeld 23 procent vertraging op door verkeersopstoppingen. Die kon in de ochtend- en avondspits oplopen tot wel 43 en 48 procent. Dat betekent dat iemand die in Den Haag dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 105 uur in de file heeft gestaan.

Verkeersopstoppingen

De filevertraging in de Hofstad nam vorig jaar met 1 procentpunt toe ten opzichte van 2014. In geen enkele stad op de lijst werd afname van de vertraging gemeten. Grootste stijgers zijn Breda, Utrecht en Almere, waar de vertraging met twee procent toenam. Rotterdam bleef gelijk.

De TomTom Traffic Index geldt als ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten.

‘De TomTom Traffic Index is bedoeld om automobilisten, steden en de transportsector te helpen om filevertraging te begrijpen en te verminderen’, zegt Ralf-Peter Schäfer, vicepresident van TomTom Traffic. “We willen mensen oproepen om na te denken over hoe ze de tijd die ze elke dag verspillen met stilstaan in het verkeer, kunnen minimaliseren. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Als slechts vijf procent van ons zijn reisgewoontes zou veranderen, zouden we de reistijd op snelwegen tot dertig procent kunnen verbeteren. We kunnen samen de verkeersopstoppingen aanpakken.’

Wereldranglijst

De vertraging in Nederlandse steden valt in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen, aldus TomTom. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats ingenomen door Mexico Stad. Daar is de gemiddelde vertraging 59 procent. In de ochtend- en avondspits nam dit zelfs toe tot 97 en 94 procent: een rit duurt daar dan bijna twee keer zo lang. Bangkok en Istanbul bezetten plaats 2 en 3.

 

Meer nieuws