Blog Axoft IT & Telecom: tips om ook thuis te genieten van supersnel wifi netwerk

06-04-21

Op kantoor heeft u het wifi netwerk tot in de puntjes verzorgd; uitgebreide analyses van het bereik, de juiste plaatsing van de nodige access points en niet te vergeten: helemaal up-to-date met de snelste en veiligste technologieën. Maar uw collega’s werken nu vanuit huis. Hoe zorgt u ervoor dat zij thuis ook de wifiverbinding hebben om zonder frustraties snel te kunnen werken? Met deze tips van Axoft IT & Telecom helpt u ze op weg naar een supersnel wifi netwerk.

1. Check de plaatsing van uw wifirouter
De plek waar u de router plaatst bepaalt voor een groot deel het bereik van het signaal van het wifi netwerk. Vaak zit een router ver weggestopt. Betonnen muren en vloeren kunnen ook een signaal blokkeren. Zorg er zoveel mogelijk voor dat een wifirouter vrij in de ruimte staat. Probeer ook andere elektrische apparaten in de buurt te mijden. Beeldschermen, draadloze speakers, magnetrons; het zijn zomaar enkele apparaten die een draadloos signaal kunnen verstoren.

2. Gebruik een ander wifikanaal
Ook kan er verstoring ontstaan door andere draadloze netwerken in de buurt. In dat geval kan er een ander kanaal voor het wifinetwerk worden ingesteld via de routerinstellingen. U kunt de router zelf automatisch een kanaal laten kiezen, of u kunt dit instellen. Via apps zoals ‘Wifi Analyzer’ ziet u welke wifinetwerken er in de omgeving zijn en welke kanalen deze gebruiken. Zo kunt u er een kiezen die niet of nauwelijks gebruikt wordt.

3. Versterk het signaal met een wifibooster
Het kan ook simpelweg zijn dat de router niet de capaciteit heeft om op elke plek in huis te komen. In dat geval kan het toevoegen van extra access points in huis uitkomst bieden. Een eenvoudige vorm hiervan is door gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk in huis. Plug een punt in het stopcontact bij uw router en plug een tweede punt daar in huis waar het bereik onvoldoende is. Deze access points kunnen zowel bedraad als draadloos internet bieden.

4. Gebruik de 5-GHz frequentie
Veel wifinetwerken gebruiken twee frequenties om uit te zenden: 2,4 GHz en 5 GHz. Vrijwel alle laptops en pc’s ondersteunen de 2,4-GHz verbinding, maar niet alle devices ondersteunen de 5-GHz verbinding. De 5-GHz frequentie heeft geen last van andere apparaten of netwerken, waardoor je een snellere en stabielere verbinding kunt ervaren. Ondersteunt uw pc of laptop deze niet? Dan kunt u met een wifidongle via USB, of een netwerkkaart voor de pc, uw wifiverbinding een werkelijke boost geven.

5. Check de maximale snelheid van uw internetabonnement
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de snelheid van het afgesloten internetabonnement niet past bij het internetgebruik van het huishouden. Werken beide ouders bijvoorbeeld vanuit huis, regelmatig met videobellen, terwijl de kinderen tegelijkertijd online gamen en video’s streamen? Dan biedt een instapabonnement waarschijnlijk niet de benodigde snelheid.

Meer nieuws