Algemeen nieuws

Borgstelling voor bedrijfsfinanciering mkb blijft

18-04-23

De Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wordt met vier jaar verlengd. Dat heeft minister Mickey Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) besloten na een evaluatie van de regeling. Daarmee kunnen gezonde bedrijven die te weinig onderpand hebben alsnog geld lenen. Via de BMKB staat het ministerie van Economische Zaken garant voor een deel van de lening.

‘Niet iedere ondernemer heeft voldoende zekerheden die nodig zijn om een financiering bij een kredietverstrekker voor elkaar te krijgen’, licht Minister Adriaansens toe. ‘Mkb’ers hebben daardoor vaker moeite om een bedrijfsfinanciering te krijgen, terwijl die ontzettend belangrijk is om te investeren en door te groeien. De BMKB biedt in dat geval uitkomst.’

Borgstelling MKB-kredieten

De Borgstelling MKB-kredieten is een van de oudste regelingen van Nederland en bestaat al meer dan honderd jaar. Ondernemers kunnen voor deze regeling terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken en alternatieve financiers.

Uit een recente evaluatie blijkt dat de BMKB erg belangrijk is voor ondernemers met een financieringsbehoefte. Het heeft namelijk een positief effect op de omzetgroei, de winstgevendheid en in latere jaren op de financiële gezondheid van bedrijven.

Per jaar maken circa 3.000 ondernemers gebruik van de regeling. ‘Ik ben daarom blij dat we door het verlengen van de BMKB kunnen blijven voorzien in de financieringsbehoefte van de mkb’ers’, aldus Adriaansens.

BMKB-Groen

Sinds november 2022 is er een groene variant van de regeling. Deze BMKB-Groen is bedoeld om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. De lening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een elektrische oven aan te schaffen of het bedrijfspand te verduurzamen.

Het is een gunstige variant op de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers. Ook deze regeling wordt met vier jaar verlengd tot 1 juli 2027.

Provisie

Naast de verlenging van beide regelingen, is een aantal van de aanbevelingen uit de evaluatie al opgevolgd. Zo is de BMKB aangepast om beter aan te sluiten op de digitale processen van financiers. Denk bijvoorbeeld aan objectieve criteria waardoor (alternatieve) financiers vooraf beter in staat zijn aanvragen te beoordelen. Daarnaast is de regeling toegankelijker gemaakt voor kleine kredieten door beter aan te sluiten op digitale processen en door het kleine krediet te verhogen naar 250.000 euro.

Het kabinet stelt ook een onafhankelijk expert aan om advies uit te brengen over de aanbeveling om de provisie te verlagen. Het gaat dan om de provisie die ondernemers betalen bij het afsluiten van de BMKB.

(foto Cherdchai/AdobeStock)

Meer nieuws