Boskalis versterkt positie in offshore-windmarkt

07-03-16

Koninklijke Boskalis Westminster heeft een intentieovereenkomst getekend met VolkerWessels om de maritieme en offshore-windenergie gerelateerde activiteiten over te nemen. Het gaat om de bedrijven VBMS, Stemat en Volker Stevin International. De jaaromzet van de over te nemen activiteiten, bedraagt circa 200 miljoen euro.

‘Wij werken al jaren intensief en constructief samen met VolkerWessels, op land alsook op zee’, zegt Peter Berdowski, CEO van Boskalis, in een toelichting. ‘De afgelopen jaren zijn we ons gezamenlijk steeds nadrukkelijker gaan richten op de kansen in de offshore-wind en hebben wij diverse projecten verworven en succesvol afgerond. De komende jaren verwachten wij dat de vraag naar offshore-windenergie, zowel in Noordwest-Europa als daarbuiten, verder zal toenemen.’

Hij is tevreden de overgenomen activiteiten te kunnen onderbrengen binnen Boskalis: ‘Door samenvoeging met onze andere maritieme activiteiten ontstaan vele nieuwe mogelijkheden voor markt- en kostensynergie. Voor Boskalis is dit een logische en wenselijke stap in onze strategie gericht op het versterken van onze dienstverlening in de offshore.’

Windmolenparken

Boskalis en VolkerWessels trekken al jaren succesvol samen op in de offshore-windenergiemarkt. VBMS, een 50/50 joint venture, is de Europese marktleider op het gebied van het offshore installeren van kabels en heeft een sterke marktpositie en een goed gevulde orderportefeuille. Als gevolg van deze transactie verkrijgt Boskalis de resterende vijftig procent van de aandelen in VBMS.

Stemat biedt wereldwijd specialistisch drijvend materieel aan en beschikt over een gevarieerde vloot met onder meer een kabellegschip en multi-purpose schepen. VSI is een specialist in het bouwen van offshore-funderingen en maritieme constructies. Boskalis en VSI hebben eind 2014 en medio 2015 samen twee omvangrijke offshore-windmolenpark-projecten aangenomen, respectievelijk Wikinger en Veja Mate. Als gevolg van deze transactie zal Boskalis deze twee projecten zelf voor honderd procent uitvoeren.

 

Meer nieuws