Algemeen nieuws

Bouwkosten in Nederland stijgen minder hard dan elders

19-04-23

Op wereldschaal is Amsterdam aantrekkelijker geworden om te bouwen. Tenminste, als naar de bouwkosten wordt gekeken. Die stegen minder hard dan in andere landen. Amsterdam zakte in de top 100 van duurste steden van plaats 51 naar 62. Desondanks blijft het beeld bestaan dat bouwen in Nederland nog steeds duur is en nieuwe woningen moeilijk betaalbaar zijn. Dat blijkt uit de International Construction Cost index 2023 van ontwerp- engineering en adviesbureau Arcadis.

De duurste steden om te bouwen zijn Geneve, Londen en New York. Hekkensluiters zijn Bangalore, Kuala Lumpur en Delhi.

Perfect storm

Door een ‘perfect storm’ aan gebeurtenissen staan veel seinen in de bouw voor Amsterdam en Nederland op rood, concludeert Arcadis in zijn jaarlijks onderzoek. De bouwkosten in Amsterdam stegen vorig jaar met slechts 1 tot 2 procent. ‘Kosten van arbeid en materialen liepen behoorlijk op, maar ontwikkelaars en bouwers zoeken naar andere manieren om het betaalbaar te houden’, aldus Arcadis’ costmanager Maarten in ’t Veld.

Wat voor Amsterdam geldt, telt voor heel Nederland, stelt hij op de website van Arcadis. ‘De oplossing is niet eens heel ingewikkeld. We moeten kleiner leren wonen in meer duurzame woningen, afgestemd op demografische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van biobased materialen in nieuwe gebouwen. Dat maakt de bouw misschien iets duurder, maar de restwaarde is hoger en dergelijke gebouwen hebben meer comfort. Dus we moeten van goedkope materialen naar duurzame bouw, met materialen die we op termijn veel makkelijker kunnen hergebruiken.’

Vertragen of annuleren

Veel signalen staan op rood, waarschuwt Arcadis: de stijgende rente, langdurige vergunningprocedures, de stikstofproblematiek, stijgende kosten, slechte beschikbaarheid van bouwmaterialen en een tekort aan (betaalbare) bouwlocaties.

In ’t Veld: ‘Hierdoor vertragen veel projecten of annuleren projectontwikkelaars ze. Dat betekent veel minder huizen en andere gebouwen dan we eigenlijk zouden willen. De Nederlandse overheid wil 100.000 woningen per jaar bijbouwen. Dat lukt met alle belemmeringen natuurlijk nooit en dat legt grote druk op de bouwsector, afgezien nog van de sociale druk door het woningtekort.’

Top 10 duurste steden om te bouwen:

1. Geneve
2. London
3. New York
4. San Francisco
5. München
6. Zurich
7. Kopenhagen
8. Hong Kong
9. Boston
10. Philadelphia

(foto Max Ferrero/AdobeStock)

Meer nieuws