Cambridge Innovation Center definitief naar Rotterdam

07-07-15

De geruchten gingen al, maar nu is het ook definitief: het Cambridge Innovation Center komt naar Rotterdam. Het Amerikaanse bedrijvencentrum gaat zich vestigen in het Groothandelsgebouw naast het Centraal Station. CIC wil daar de komende 5 jaar rond de 550 innovatieve bedrijven in huisvesten en zo haar internationale netwerk van ondernemers, investeerders en bestaand bedrijfsleven samenbrengen en verder uitbreiden.

Het Amerikaanse CIC heeft in de Verenigde Staten een succesvolle handelswijze voor innovatie en ondernemerschap ontwikkeld. In het Groot Handelsgebouw worden ideeën, talent én geld samengebracht en daardoor is het een aantrekkelijke plek voor snel groeiende startups. CIC zorgt voor ondersteunende faciliteiten en programma’s zodat startups zich volledig op groei en ontwikkeling kunnen richten.

'Rotterdam heeft ongelooflijke potentie', zegt CEO Tim Rowe. 'Het is een internationale doorvoerhaven en de thuisbasis van de grootste haven van Europa, met sterke universiteiten in de regio en een ongekende arbeidsethos. Rotterdam staat bovendien voor grote dynamiek. We zijn enthousiast om daarvan deel uit te maken.'

Het hoofdkantoor van CIC staat in Cambridge, nabij het Massachusetts Institute for Technology (MIT) en Harvard, met meer dan 800 startups en ondersteunende ondernemingen. De aantrekkingskracht op de financiële markt in het thuisland is groot. Dit heeft zichtbare effecten op de lokale economie, arbeidsmarkt, vastgoedontwikkelingen en openbare ruimte opgeleverd. De beroemdste startup is Google Android dat in 2006 werd ontwikkeld in CIC. Daarnaast bleek de omgeving van de CIC campus dusdanig aantrekkelijk voor multinationals dat partijen als Shell en Apple hun Research and Development activiteiten daar hebben ondergebracht. Dat geldt ook voor veel bedrijven met een hoofdkantoor in Silicon Valley, zoals Google, Microsoft, Amazon en Facebook.

'Het CIC biedt een unieke kans om een impuls te geven aan de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid van Rotterdam'

Wethouder Maarten Struijvenberg (economie): 'Ik ben zeer blij met de komst van CIC naar Rotterdam. Het CIC biedt een unieke kans voor onze stad om, in samenwerking met een sterke private partij die veel ervaring heeft met innovatieve startups, een impuls te geven aan de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid van Rotterdam.'

Met de komst van CIC naar Rotterdam verstevigt de stad haar positie als innovatief centrum voor startende, doorgroeiende ondernemers, MKB en multinationals. Er wordt samengewerkt met het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) in de Rotterdamse Science Tower, de RDM Campus en het startup initiatief uit Delft: YES!Delft. Het innovatieve klimaat in de regio krijgt zo een flinke impuls. CIC is een aanvulling op het aanbod van deze startup faciliteiten en helpt succesvolle startups en multinationals te innoveren, door te groeien en de stap naar het buitenland te zetten.

Na een kleine verbouwing wordt eind augustus de light versie van CIC Rotterdam geopend: CIC Beta. Tegelijkertijd wordt de komende maanden samen met partners in de regio, zoals Rotterdam Partners en InnovationQuarter, gewerkt aan het tot stand brengen van ‘Venture Café’, een ambitieuze meerjarige programmering met nationale impact om startups en MKB te laten groeien en de koppeling te maken met gevestigde bedrijven en multinationals. De ambitie is dat CIC in januari 2016 haar deuren officieel opent.

Meer nieuws