Column Pim Blokland: 50 miljoen extra

19-09-19

Ik ben opgegroeid op Rotterdam Zuid. Omgeving Dorpsweg en Pleinweg. Daar moest iedereen keihard werken om het hoofd boven water te houden. Ik kom de jongens met wie ik opgroeide nog wel eens tegen. Dan zien we dat de meesten van ons het aardig voor elkaar hebben. Dat gun ik Zuid als geheel ook. Vandaar dat ik nog steeds een voorstander ben van dat nieuwe stadion en vooral van de daaraan verbonden impuls voor de omliggende wijken.

 

Ik verwacht eind november eindelijk de beslissing over doorgaan of stoppen. Dan moet helder zijn of er zo veel intentieverklaringen liggen dat het resterende deel van de financiering kan worden gedekt. Daar heb ik wel vertrouwen in. In mijn vorige column heb ik de rol van Cees de Bruin, president-commissaris van Stadion Feijenoord, belicht. Ik denk wel dat hij gaat meefinancieren en nu het juiste moment afwacht om dat bekend te maken. Ik denk dat zijn afweging is: als ik daar te vroeg mee naar buiten kom, denken anderen misschien wel: Laat Cees het maar opknappen!

 

De berichten over de grote Amerikaanse geldschieter voor de voetbalclub Feyenoord hebben daar overigens van alles mee te maken. Maar alleen in participatie in het stadion zit een (terug)verdienmodel. De investering in de voetbalclub zal daar een afgeleide van zijn. Ik kan me voorstellen dat een belang van een procent of twintig in de voetbalclub (en een daaraan verbonden commissariaat) zo’n partij het comfortabele gevoel geeft dat ze precies op de hoogte zijn van het reilen en zeilen bij de grootste klant van het stadion.

 

Overigens zou zo’n investeerder dan de aandelen moeten kopen die nu van de Vrienden van Feyenoord zijn. Of Feyenoord zou nieuwe aandelen uit kunnen geven… Voor de aandelen van de Vrienden is destijds geen formele waardebepaling gedaan. We hebben gewoon gezegd: Feyenoord heeft 30 miljoen nodig, die leggen we op tafel en we willen daar 49 procent van de aandelen voor terug. Dus wat het nu waard is, ik zou het niet weten.Overigens is de afspraak dat we onze aandelen in principe alleen aan Feyenoord zullen verkopen en niet voor een hogere prijs dan we er voor hebben betaald. 

Ik denk wel dat het voor Feyenoord alleen maar interessant is als zo’n investeerder, naast de aankoop van de aandelen, bereid is om minimaal 50 miljoen extra te investeren. Anders is er niet of nauwelijks meerwaarde.Ondertussen zal de voetbalclub moeten worden geleid. Mij lijkt het beste om een interim-directeur aan te stellen tot het moment dat de juiste kandidaat beschikbaar is. Voor wat betreft de technische leiding ben ik blij dat Sjaak Troost nu bereid is die rol als echte Feyenoorder te vervullen totdat er een nieuwe technisch directeur is gevonden, die in alle opzichten aan de wensen van de club voldoet.

Meer nieuws