Column Pim Blokland: Eenheid binnen Feyenoord

17-03-20

Ik zie het schrijven van deze column ook altijd maar een beetje als een vorm van retrospectie. Het is het gevoel dat iedereen wel kent: soms helpt het opschrijven van gedachten en ervaringen om wat je meemaakt in het juiste perspectief te zetten.

Ik heb in mijn leven best veel mogen en moeten meemaken. Toch brengt mijn betrokkenheid bij Feyenoord nog weleens iets naar boven dat mijn dagelijkse rationaliteit ontstijgt. Dat is eigenlijk ook het mooie als je met hart en ziel aan iets bent verbonden.

Ik denk dat dat ook voor alle andere betrokkenen geldt. Dat zal ook de reden zijn waarom we intern weleens botsen, terwijl we toch allemaal het beste met Feyenoord voor hebben. Dat heeft op sommige momenten de indruk gewekt dat we binnen de leiding van Feyenoord rollebollend over straat gaan. Wat daarvan ook klopt en niet klopt, dat is niet goed voor de club.

Zeker in de huidige fase is de club gebaat bij eenheid. Dat hebben alle betrokkenen ook toegezegd.

De discussie rondom de posities van Sjaak Troost binnen Feyenoord is daar een goed voorbeeld van. Inhoudelijk hebben alle betrokkenen valide argumenten gewisseld. Dat heeft te veel stof doen opwaaien, maar ik hecht wel aan de constatering dat Sjaak als Feyenoorder nooit ter discussie heeft gestaan.

Uiteindelijk hebben we ook de inhoudelijke oplossing gevonden.  Als Vrienden van Feyenoord hebben we zakelijke expertise aan boord en hebben we onze twee zetels in de Raad van Commissarissen (RvC) vanuit eigen gelederen ingevuld. Tegelijkertijd zijn we het erover eens dat er ook een voetbalman in de RvC nodig is. Die gaat Feyenoord voortaan zelf leveren vanuit haar brede netwerk aan voetbalprofessionals, te beginnen met Sjaak Troost.

Verder ben ik blij met hoe Frank Arnesen aan zijn klus als technisch directeur is begonnen. Dat is overigens ook een voorbeeld van goede samenwerking binnen de club. Toen duidelijk was dat Feyenoord op zoek ging naar een technisch directeur voor ná de interimperiode van Sjaak, ben ik in Eindhoven een kop koffie gaan drinken met Arnesen. Hij was toen nog verbonden aan Anderlecht, maar in dat gesprek werd duidelijk dat dat geen lang leven meer beschoren zou zijn én dat Arnesen Feyenoord zeker zag zitten.

Dat signaal heeft de clubleiding van Feyenoord opgepakt en het gezamenlijke resultaat is dat we een internationaal gelouterde technisch directeur in huis hebben, die als professional nú al zijn waarde bewijst en als mens precies snapt waar de mensen binnen de club naar hunkeren.

Zo sluiten we de gelederen. Ook als ultiem bewijs dat uiteindelijk echt níets sterker is dan dat ene woord…

Meer nieuws