COLUMN ROB JACOBS: De achtbaan die Feyenoord heet

15-06-17

Magistraal! Een ander woord is er niet te bedenken als het gaat om Feyenoord dit seizoen. In de kampioenswedstrijd kwam eigenlijk alles samen. De onverzettelijkheid van Dirk Kuyt, Karim el Ahmadi die het voortouw nam en Jens Toornstra die weer een kilometertje of zeventien had gelopen. En precies zo voelde ik mij ook na die slopende zondag in de achtbaan die Feyenoord heet. 

Want hoewel ik bijna de 75 jaar aantik, stond ik afgelopen zondag te springen alsof ik net mijn eerste jeugdpuistje had uitgeknepen. Ik heb als trainer over de hele wereld gewerkt. In Nederland onder meer bij Sparta, Excelsior én Feyenoord. Maar op deze dagen ben ik net zo’n supporter als al die anderen in De Kuip, die op die zondag overigens het best te beschrijven was met de woorden die de hoofdredacteur van dit onvolprezen magazine ooit eens gebruikte in een van zijn radioverslagen:  ‘We worden gek, wat een feest, wat een orgie, wat lekker, wat mooooi.’

Het waren de emoties die eruit kwamen na een lang seizoen in die rood-witte achtbaan. De trots na de prachtige overwinningen op PSV, de teleurstelling na nederlagen op die verschrikkelijke plastic velden, de angst dat het toch nog mis zou gaan na de nederlaag bij Excelsior en dan die extreme euforie. Mijn knieën waren door al dat gejuich en gehos totaal verloren toen ik op maandag wakker werd. Dus ome Rob heeft die hele heisa op de Coolsingel lekker vanaf de bank zitten bekijken. 

Dat feest was eens te meer het bewijs hoe groot de club Feyenoord  is. Allemaal leuk en aardig zo’n pleintje in Eindhoven of een parkeerplaats in de meest troosteloze omgeving van Amsterdam, maar de Coolsingel is toch het echte werk. Kippenvel tot in mijn onderbroek. 

Voor een zwart gat na deze fantastische dagen ben ik niet bang. Ik ga me even lekker een zomer lang verheugen op Robert Lewandowski die in de broekzak van onze Braziliaanse rots Botteghin verdwijnt, Lionel Messi die wordt afgestopt door de lange benen van Kongolo en Sergio Ramos die weer een balletje uit het netje mag rapen na een doelpunt van Jørgensen. 

Prachtig! Klaar voor een nieuwe rit in de achtbaan die Feyenoord heet! 

Rob Jacobs is oud-trainer van onder meer Excelsior, Feyenoord en Sparta, voetbalanalyticus voor RTV Rijnmond en Feyenoord TV en ontving in 2013 de Erasmusspeld

Meer nieuws