Column Rob Jacobs: Hatsjie

19-09-17

1987, het oprichtingsjaar van Friends in Business, wat een heerlijk zorgeloze tijd was dat. Het was de tijd dat vrouwen zich nog met van alles en nog wat bezighielden, behalve met voetbal. En als ze dat al deden, werd er zo min mogelijk aandacht aan besteed. De tijd dat Feyenoord nog gewoon derde kon worden en niemand er over klaagde en de tijd dat ik als trainer de overstap maakte van FC Groningen naar Roda JC. 

Na drie rondjes prima te hebben meegedraaid in Europa was de competitiestart bij FC Groningen zo beroerd dat de supporters een soort van opstand begonnen. De dug-out in brand steken, bedreigingen en meer van dat soort ellende. Op een gegeven moment reed er zelfs een supporter met zijn scooter door mijn tuin. Die heb ik zo’n ongelofelijke dreun verkocht… Tijd om te vertrekken dus. 

Ik ging aan de slag bij Roda JC, maar tussendoor ging ik nog naar Roemenië om samen met onder meer Danny Blind en Louis van Gaal voetbaltraining geven. En op een gegeven moment zie ik een speler, zo één had ik er nog nooit gezien. Feilloze techniek, uitstekend schot en een prachtig veldoverzicht. Een complete middenvelder van een jaartje of zestien, niet te geloven. 

Dus ik bel Piet Steenbergen op, bestuurslid bij Feyenoord en een absolute wereldvent. Ik uit mijn enthousiasme en ik zei dat ze snel iemand naar Roemenië moesten sturen, want zo'n voetballer hadden ook zij waarschijnlijk nog nooit gezien. Piet vroeg naar zijn naam, dus ik zeg: ‘Hagi’.  Wat Piet toen tegen mij zei zal ik nooit meer vergeten. ‘Ben je verkouden Rob?’ Ik moest zo hard lachen dat ik geen woord meer kon uitbrengen en Hagi niet naar Feyenoord ging, maar naar Real Madrid en uitgroeide tot één van de beste spelers van de wereld. 

Dus 1987 is voor mij natuurlijk het jaar waarin Friends in Business het levenslicht zag, het magazine waar ik al vele jaren vol trots een bijdrage aan mag leveren. Maar zeker ook het jaar waarin Gheorghe Hagi niet naar Feyenoord kwam. 

Meer nieuws