Column Rob Jacobs: In de rij voor een handtekening

19-07-15

Terugkijken… Meestal heb je er niet veel aan, want dingen zijn nu eenmaal zo gelopen. Soms doet terugkijken zelfs pijn, zoals in het geval van Feyenoord. Die laatste weken van het vorige seizoen, het vertrek van Fred Rutten, het missen van Europees voetbal… Ik word er misselijk van als ik er aan denk. Hoe konden ze het zo weggeven?

Voor één man heeft terugkijken wél zin: Giovanni van Bronckhorst. De nieuwe trainer van Feyenoord moet even heel goed nagaan hoe Fred Rutten vorig seizoen zijn trainingen opbouwde. Om vervolgens precies het omgekeerde te doen. Want het mag gewoon nóóit meer gebeuren dat de spelers van Feyenoord in de laatste fase van het seizoen door hun hoeven zakken en daardoor een zekere kwalificatie voor Europees voetbal verspelen. Dat was gewoon beschamend. 

Ik ben ervan overtuigd dat Van Bronckhorst de juiste man is voor Feyenoord. Hij heeft bij zulke fantastische clubs gespeeld, onder zulke goede trainers… Dan moet het met je tactische bagage wel goed zitten. En met zijn fanatisme langs de lijn, in de laatste wedstrijd van vorig seizoen tegen Heerenveen, verbaasde hij me zelfs. Daar zag ik een hoofdtrainer met passie en uitstraling. Mooi om te zien! 

Natuurlijk, deze baan is wel een groot examen voor hem. Wat in zijn voordeel weegt, is dat hij als clubicoon de steun van het publiek heeft. En wat ook meehelpt, is het feit dat hij Jean-Paul van Gastel en de zeer ervaren Jan Wouters in zijn trainersstaf heeft. Die kunnen hem een heel eind op weg helpen. Maar de man die hem misschien nog wel het meest kan ondersteunen, is Dirk Kuyt. De man met wie Giovanni heel wat wedstrijden samen in Oranje heeft gespeeld, is nu voor hem het ideale verlengstuk in het veld. Ik zou zeggen: maak Dirk aanvoerder, bespreek de tactiek met hem en je kunt tijdens de wedstrijd rustig achterover leunen. Kuyt heeft natuurlijk wel flink wat kilometers op de teller, maar afbouwen zit niet in zijn aard. Met zijn kwaliteit én mentaliteit kan hij Feyenoord dit seizoen naar een hoger niveau tillen. 

Voorwaarde daarvoor is wel dat alle andere spelers heel goed gaan luisteren naar deze twee iconen. Gezien hun status zouden de Neloms, Manu’s en Kazims van deze wereld eigenlijk voor de eerste training netjes in de rij moeten gaan staan voor een handtekening van Van Bronckhorst en Kuyt. En daarna precies doen wat zij zeggen. Als dat gebeurt, dan zou Feyenoord zomaar kampioen kunnen worden. Dan wordt 2015-2016 het seizoen van de iconen Van Bronckhorst en Kuyt. En dan ga ik over een jaar op deze plek juist wél terugblikken! 

Meer nieuws