COLUMN ROB JACOBS: ‘No politics’ in Saudi-Arabië

15-12-16

Binnenkort is het alweer vijftien jaar geleden dat Bert van Marwijk met Feyenoord de UEFA Cup won. Nu, al die tijd later, is Bert de bondscoach van Saudi-Arabië. Een keuze waarvoor hij een bak aan kritiek over zich uitgestort heeft gekregen.

Maar zijn redenering zal simpel zijn: als je het daar even uithoudt, dan kan het op maandag waaien, maar dan is op vrijdag nog steeds niet al je geld weg. Ik heb zelf uit ­Griekenland ook het laatste geld meegenomen toen ik daar trainer was van PAOK. Dat was het begin van die crisis, denk ik.

De grootste trainers van Nederland hebben in Saudi-Arabië gewerkt. Van Hanegem, Beenhakker. En in de nadagen van mijn carrière kreeg ik ook een aanbieding. Al-Ta’ee heette de club. Ik had er nog nooit van gehoord, maar kon er in negen maanden net zoveel verdienen als in tien jaar bij Sparta. Dus dat was een makkelijke keuze.

De stadions waren er prachtig, met alles erop en eraan. Die sjeiks zaten op stoelen met gouden armleuningen…

Maar die pracht en praal had inderdaad wel een donkere kant. Ik kon ik zo mijn voordeur open laten staan, omdat niemand iets  probeerde, maar als iemand tóch wat flikte, waren de rapen gaar. Zo belde op een dag mijn tolk met een uitnodiging. Ik verstond dat het om een excursion ging. ‘It’s unbelievable’, zei hij er nog bij.

Dus ik nieuwsgierig die taxi in. Maar aangekomen op het grote stadsplein, bleek het niet om een excursion te gaan, maar om een execution. Had ik even niet goed verstaan. Sta je toch opeens bij een onthoofding te kijken. Verschrikkelijk!

Diezelfde avond moesten we nog voetballen. Tegen een laagvlieger uit de competitie. We verliezen totaal onverwacht met 1-0 en na afloop stond de pers op de achterste benen. ‘How is it possible? Al-Ta’ee is a much better team.’ Dus ik zeg: ‘It’s better to lose two points, than to lose your head.’

Hier in Nederland kunnen ze daar misschien nog wel om lachen, maar daar kreeg ik een schop onder de tafel van mijn tolk. ’No politics’, sneerde hij.

Je ziet dus de gekste dingen, maar er over praten mag niet. Ja, dag! Zoek het dan maar lekker uit. Na negen maanden aan bodemloze tijd in een land waar precies niks te doen is, zat ik weer lekker in Rotterdam. En dit keer niet alleen met een ervaring rijker.

 

 

Rob Jacobs is oud-trainer van onder meer Excelsior, Feyenoord en Sparta, voetbalanalyticus voor RTV Rijnmond en Feyenoord TV en ontving in 2013 de Erasmusspeld

Meer nieuws