Column Ruud van Os: Sparta kan weer een club van stand worden

22-03-16

Sparta degradeerde aan het eind van het seizoen 2009/2010 uit de Eredivisie en speelt voor de zesde jaargang in de Jupiler League. De zeven magere jaren. Aan die ellendige periode lijkt nu een eind te komen. Vanaf augustus komen Ajax en PSV niet meer met hun beloftenelftal naar het Kasteel, maar met hun allersterkste selectie.

Het niet meer mis te lopen kampioenschap van Sparta is het gevolg van een vooralsnog fantastisch seizoen. Trainer Alex Pastoor wordt terecht geprezen om zijn vakmanschap. Hij was het die met hulp van een selectieprocedure van het Ministerie van Defensie (geen grap) spelers naar Spangen haalde. Samen met aanwezige talenten uit de eigen opleiding groeiden ze uit tot een onverslaanbare voetbalmachine. Chapeau!

Een prettige bijkomstigheid van het kampioenschap is dat echt iedereen op het Kasteel de laatste maanden in een constante staat van tevredenheid verkeert. Supporters en sponsors zijn naar jarenlang zeuren en klagen omgeturnd tot über-positivo’s die geen kwaad woord over hun club willen horen. Het stadion, dat de afgelopen jaren half leeg was, is nu ineens half vol. De voorzitter die structureel JupiTer League zegt, wordt nu ‘lekker Spartaans eigenwijs’ genoemd. En de spits die nauwelijks scoort, wordt geprezen voor ‘het leveren van veel arbeid.’

Het contrast met de afgelopen zeven jaar is levensgroot. Trainers en directeuren kwamen snel en gingen nog veel sneller. De goede naam van de club werd te grabbel gegooid. Neem bijvoorbeeld het voorjaar van 2013. Sparta speelde toen mee om de titel. Twee nederlagen rondom de 125ste verjaardag van de club kostten de trainer echter zijn kop. De fans gingen los op het internet, een sponsor haalde uit eigen beweging Henk ten Cate als interim-trainer en directeur Vloet liet zijn vriend en protégé Michel Vonk keihard vallen. De Cubaanse revolutie was er niets bij.

Anno 2016 is dus alles anders. Het Kasteel is doordeweeks een oase van rust en op wedstrijddagen een poel van jolijt. Sparta wordt landelijk weer gezien als een club die het juiste voorbeeld geeft, met een uitstekend leidinggevend trio: voorzitter Westerhof, bestuurslid technisch zaken Verbeek en trainer/voetbalmanager Pastoor. Wat zou het mooi zijn als zij de club minimaal zeven jaar blijven aansturen. De zeven vette jaren.

Want iedereen met een beetje logisch verstand weet dat Sparta in de eredivisie meer zal verliezen dan winnen, een groot verschil met het ‘kijk-ons-eens-blij-zijn-seizoen’ dat nu wordt doorgemaakt. En als Henk ten Cate na een paar nederlagen op rij dan géén telefoontje uit Rotterdam krijgt, als er niet wéér een foto van een nieuwe trainer in de perskamer komt te hangen, dan pas is Sparta weer wat het in de vorige eeuw zo lang was: een club van stand.

Ruud van Os is eindredacteur sport bij RTV Rijnmond.

Meer nieuws