COLUMN RUUD VAN OS: Voor jou en mei

15-06-17

Welke maand van het jaar maakt het meest bij je los? Stel die vraag aan willekeurige Nederlanders en de kans is groot dat ze zeggen: december. Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaarsavond en de intimiteit die daar bij hoort, stemt mensen vrolijk en melancholisch. 

Hoe anders is dat voor Rotterdammers. Als er één maand is die de Maasstad tot in het diepst van haar ziel weet te raken, is het de maand mei. Ga maar na… 
Op 14 mei 1940 werd onze stad getroffen door het verwoestende Duitse bombardement. Vijf jaar later, op 8 mei 1945, werden we definitief van de bezetter bevrijd. De schaarse beelden van die dag zijn veelzeggend.
Iedereen weet nog heel goed waar hij of zij was toen op 6 mei 2002 de weerzin­wekkende tragedie doorkwam dat Rotterdammer Pim Fortuyn was vermoord.

Als voetbalstad heeft Rotterdam in de finalemaand mei ook heel wat emoties gekend. 
De meest memorabele datum is natuurlijk 6 mei 1970, toen Zweedse Ove in Milaan Celtic knock-out lobte. Feyenoord werd toen de beste club van Europa, iets waar het anno 2017 trouwens zo veel mee zou verdienen dat een nieuw stadion contant zou kunnen worden afgerekend. 
Maar mei heeft nog veel meer gedenkwaardige dagen geleverd aan de canon van de Rotterdamse sportgeschiedenis. Wat te denken van 18 mei 1959 toen Sparta zich bij DWS in Amsterdam DWS tot kampioen kroonde. Of 28 mei 1961, de dag dat Feyenoord na 21 jaar eindelijk weer eens een landstitel pakte door een 2-1 zege op Rapid.

En toen werd het 4 mei 1963… Lissabon was de eindbestemming van twee stoom­schepen genaamd de Grote Beer en de Waterman. Aan boord duizenden Feyenoord-supporters die het Europa Cup-duel met Benfica niet wilden missen. 
Ook 29 mei 1974 mag in dit rijtje niet ontbreken. Feyenoord verslaat die dag in de Kuip Tottenham Hotspur en is daarmee de eerste Nederlandse UEFA Cup-winnaar. Op 8 mei 2002 werd die beker opnieuw veroverd, dit keer ten koste van Borussia Dortmund. 
Uiteraard mag Excelsior niet onvermeld blijven. Was jij erbij op 16 mei? zingen ze in Kralingen als blijvende herinnering aan die dag in 2010, waarop Excelsior zelf promoveerde en in dezelfde beweging Sparta liet degraderen. 

Aan deze, overigens verre van complete lijst hebben we onlangs 14 mei 2017 kunnen toevoegen. Na achttien lange jaren wachten is Feyenoord eindelijk weer de beste club van Nederland. Rotterdam werd gek van blijdschap, de Kuip en de Coolsingel liepen vol en Gio werd de ongekroonde koning van de stad. 
En dat allemaal weer in de bloeimaand: een eeuwige Rotterdamse herinnering voor jou en mei…

Ruud van Os is eindredacteur sport RTV Rijnmond

Meer nieuws