‘Commissaris heeft dringend bijscholing nodig’

02-02-16

De commissaris heeft dringend bijscholing nodig. Dat stelt de NCD (Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren). Die heeft onderzoek gedaan naar de digitale en technologische kennis van haar leden. Daaruit bleek dat veel commissarissen vinden dat zij zelf wel genoeg weten van de nieuwe ontwikkelingen, maar dat collega’s tekortschieten.

Voor de NCD zijn de uitkomsten aanleiding om een speciale reeks Cyber Colleges samen te stellen, waarin de laatste digitale en technologische ontwikkelingen centraal staan. Ze zijn onderdeel van de Update-sessies van de eigen NCD Academy.

De trainingen stellen leden in staat om zich bij te scholen op die gebieden waar zij meer aandacht en extra kennis nodig denken te hebben. Ook specifiek op het gebied van IT zijn sessies ontwikkeld, omdat toezichthouders in de toekomst steeds meer te maken krijgen met IT-vraagstukken die directe invloed kunnen hebben op de toekomst van de organisatie.

IT-outsourcing

De NCD Academy ontwikkelde daarvoor samen met IT-specialisten (van onder andere Capgemini) een programma over strategische IT-aspecten die relevant zijn voor toezichthouders die mee willen kunnen praten én het beleid ook vanuit hun rol als commissaris moeten kunnen beoordelen. Aan d eorde komen onder andere onderwerpen als cloud management, IT-outsourcing en security.

Speciaal voor nieuwe technologieën ontwikkelt de NCD onder de titel Tech 2020, een reeks bijeenkomsten over nanotechnologie, kunstmatige intelligentie, robotisering en sensoring.

 

Meer nieuws