Cultuurprijs Zuid-Holland gaat naar Rachelle Eerhart

29-01-16

De Cultuurprijs Zuid-Holland van het Prins Bernhard Cultuurfonds is toegekend aan Rachelle Eerhart. De prijs wordt op 18 april voor het eerst uitgereikt. De nieuwe prijs is bestemd voor een persoon die aantoonbaar bijdraagt aan het artistieke of woonklimaat in Zuid-Holland. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Rachelle Eerhart (Dordrecht, 1981) ontvangt de Cultuurprijs Zuid-Holland vanwege haar inzet voor een duurzame samenleving. Eerhart werkt als regiocoördinator voor Rechtstreex Rotterdam, een organisatie die zich inzet voor een beter voedselsysteem. Dat doen ze onder meer door producten rechtstreeks van boeren in te kopen. Rechtstreex is ook een van de partijen in de Fenix Food Factory.

Climate Miles

Ook is zij bestuursvoorzitter en coördinator van Stichting Eetbaar Park in Den Haag, waar mensen gestimuleerd worden anders om te gaan met voedsel, energie, grondstoffen en afval om zo bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Eerder droeg Eerhart als projectleider bij IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid bij aan het versterken van de bewustwording van de connectie tussen mens en natuur. Zij was ook betrokken bij de organisatie van de Climate Miles, de wandeling naar Parijs in november 2015, om aandacht te vragen voor de agenda van de klimaattop in Parijs.

Natuur in de grote stad

“Deze laureaat heeft zich gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van mensen en de hen omringende natuur”, beargumenteer de jury haar keuze. “Juist dat aspect van haar werk, het op ieders netvlies krijgen van de natuur in en om de grote stad, van stadslandbouw en kleinschaligheid, van het belang voor de biodiversiteit van stadstuinen en -parken maar dan ook nog even naar Parijs wandelen voor het grootschalige mondiale klimaat. Die hele combinatie van inzicht en gedrevenheid, van realiteitszin en liefde, bracht de jury ertoe om de Cultuurprijs Zuid-Holland in 2016 toe te kennen aan Rachelle Eerhart.”

 

Meer nieuws