De bekendste vormen van cybercriminaliteit
WetalkSEO - Etten-Leur
Van de term cybercriminaliteit heb je als ondernemer vast gehoord, want op internet wordt er door veel gerenommeerde organisaties en instanties voor gewaarschuwd. Je hebt ongetwijfeld ook veel gelezen over de verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om cybercriminaliteit te voorkomen.
Denk aan de beste firewall, je medewerkers goed instrueren en ga zo maar verder. Maar misschien is het interessanter om in dit artikel eens in te gaan op de bekendste voorbeelden van cybercrime. Want voor veel ondernemers is het nog onduidelijk wat dan de precieze gevaren zijn.
Vertrouwelijke gegevens kopiëren
Wanneer je als bedrijf met klanten werkt, dan heb je vaak ook met gevoelige informatie te maken. Natuurlijk geldt dit voor de ene organisatie meer dan de ander. Als je bijvoorbeeld als aannemer werkt, dan heb je niet veel gevoelige informatie nodig om je werkzaamheden uit te oefenen. Maar wel als je bijvoorbeeld in de gezondheidszorg actief bent.
Wat veel cybercriminelen doen, is het kopiëren van vertrouwelijke gegevens. Die kunnen ze vervolgens gebruiken voor spam of erger nog: je ermee chanteren. Daarom zijn beveiligingsmaatregelen zeer relevant. Als je gebruikmaakt van een VPS, dan doe je er bijvoorbeeld goed aan om te controleren of deze goed is beveiligd.
Computervredebreuk
Deze vorm van cybercrime is je ongetwijfeld bekend, maar misschien ken je niet de officiële term. Computervredebreuk is namelijk een synoniem van hacken. We gebruiken de term computervredebreuk, omdat dit de juridische omschrijving is en zo in het wetboek is opgenomen. Bij computervredebreuk komt een cybercrimineel letterlijk in je systeem. Dit kan op verschillende manieren.
Door bijvoorbeeld het kraken van wachtwoorden, het doorbreken van de beveiliging en ga zo maar verder. Hacken is de bekendste vorm van cybercriminaliteit en je ziet het dan ook veel terug in films. Dan ziet het hacken er echter zeer interessant uit, meestal met de bekende groene lettertjes. In de realiteit werkt het vaak echter niet zo en is het wat minder spectaculair.
Goed om te weten is dat hacken niet ‘altijd’ slecht is. Er zijn namelijk ook veel ethische hackers actief. Die dringen ook binnen, maar veroorzaken geen schade. Ze willen dan laten zien dat er ergens bijvoorbeeld een beveiligingslek zit. Sommige bedrijven huren zelfs ethische hackers in of geven geld wanneer een ethische hacker een veiligheidslek weet te vinden en deze meldt.
Phishing
Bij phishing wordt getracht om mensen en bedrijven in de val te lokken. Bijvoorbeeld door een nepwebsite te maken die lijkt op een echte website. Als mensen daar dan gegevens invoeren, dan komen die bij de cybercriminelen terecht. Ook het sturen van valse mailtjes of sms’jes zijn vormen van phishing. Deze vorm van criminaliteit is te voorkomen door goede voorlichting.
Dit artikel wordt u aangeboden door
WetalkSEO
Online Marketing bureau gespecialiseerd in Zoekmachine Marketing (SEO)