De Doelen is nieuw rijksmonument

09-12-15

Vanaf vandaag is Nederland een rijksmonument rijker. In het culturele seizoen waarin de Doelen zijn 50-jarig jubileum viert, wordt het gebouw officieel een rijksmonument. Dit heugelijke feit wordt bekrachtigd door Susan Lammers, directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij zal namens de minister van OCW de officiële documenten en het bijbehorende rijksmonumentenbordje overhandigen.

De Doelen als 'kroonstuk van de wederopbouw'

Nederland heeft bijna 62.000 rijksmonumenten; dit zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet de Doelen als 'tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode (1940-1965)'.

‘In 1962 werd de eerste paal van de Doelen geslagen naar een ontwerp van de architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger en R.H. Fledderus”, aldus directeur-voorzitter van de Doelen Gabriël Oostvogel. ‘Vier jaar later, op de traditionele opbouwdag 18 mei 1966, werd de Doelen geopend. Daarmee werd de Doelen 'het kroonstuk van de wederopbouw'. Niet alleen de architectuur van het gebouw, maar ook die geschiedenis maakt de Doelen nu, 50 jaar later, een rijksmonument’.

Ook de Gemeente Rotterdam is van mening dat de Doelen een belangrijke markering is in de wederopbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. ‘In 2010 zijn al twintig Rotterdamse objecten uit de eerste periode van de wederopbouw als rijksmonument aangewezen. Ik ben zeer verheugd dat nu ook de Doelen aan deze rijksmonumentenlijst wordt toegevoegd’, aldus wethouder Pex Langenberg.

Overhandiging officiële documenten

De officiële documenten en het rijksmonumentenbordje worden woensdag 9 december overhandigd door Susan Lammers namens de minister van OCW. De plechtigheid vindt plaats tijdens het maandelijks Historisch Wel&Wee Café van het Historisch Genootschap Roterodamum, deze keer op het Muziekplein in de Doelen. Deze editie van het ‘Café’ is de aftrap naar een serie met als titel ‘De Ziel van de Wederopbouw’. Het programma staat onder leiding van de voorzitter van het Genootschap, Melanie Post van Ophem. Sprekers zijn naast Susan Lammers onder anderen Pex Langenberg (wethouder Cultuur en Monumenten) en Gabriël Oostvogel (directeur-voorzitter de Doelen).

Meer nieuws