De Haven Van… ERIK DE NEEF

15-06-17

Geboren: 1971, Delft Privé: getrouwd, 2 kinderen   
Woonplaats
: Barendrecht
Functie: voorzitter Koninklijke Roeiers Vereeniging 
Eendracht (sinds 2015)
Eretitel: Havenman van het Jaar 2016

‘Ik zwerf al meer dan 30 jaar door de hele haven, maar voor de foto kies ik het 1e Katendrechtse Hoofd, bij het beeld De Roeiers. Dat kunstwerk laat zien waar onze naam vandaan komt. Het symboliseert de band die onze vereniging met Rotterdam heeft, al sinds de oprichting in 1895. Het staat daar vanwege een heldhaftige actie tijdens het bombardement van Rotterdam. De gevaren trotserend staken roeiers de Nieuwe Maas over om een moeder te herenigen met haar kinderen op de kade.

Ik ben dan wel voorzitter, maar ook gewoon één van de 300 roeiers. Mijn verkiezing tot Havenman van het Jaar was een prijs voor de hele club. We zijn allemaal gelijk. Iedereen is eigenaar. Grappig is dat ons organisatiemodel van meer dan honderd jaar geleden nu helemaal hot is: de autoriteit op de werkvloer. Alleen noemen ze het nu holacratie.

We hebben 300 bazen, die samen beslissen. Dat maakt dat je als bestuur extra transparant moet zijn… Ons eigen (pensioen)geld investeren in vernieuwing en uitbreiding heeft wel wat overtuigingskracht gevraagd.

Tegenwoordig doen we veel meer dan het afmeren van schepen. We hebben onder meer twee scheepswerven en een apart bedrijf voor ShoreTension. Dat is een hydraulisch afmeersysteem dat we zelf hebben ontwikkeld, zelf produceren en wereldwijd verkopen. Het heeft goed uitgepakt. En de hele haven profiteert mee.’

TEKST: MARTIN DEKKER
FOTOGRAFIE: FERDY COLLEWIJN

Meer nieuws