Algemeen nieuws

Dit zijn de technologie trends die HR zullen transformeren

14-03-24

De technologie die binnen het HR-vakgebied gebruikt wordt is opmerkelijk veranderd. Dankzij de groeiende toename aan AI-platformen zoals ChatGPT, zijn vele processen binnen het bedrijfsleven veranderd, inclusief HR. Vele experts voorspellen dat deze digitale transformatie zich de komende jaren nog dieper zal ontwikkelen, wat betekent dat het belangrijk is om als HR-team zodanig aan te passen. Het adopteren van zulke technologieën kan namelijk positieve gevolgen hebben op de lange termijn. In dit blog bespreken we de technologie trends die verschillende kansen en mogelijkheden bieden voor het HR-gebied.

Het organisatieontwerp en veranderingsmanagement

Volgens verschillende onderzoeken is voor vele HR-experts organisatieontwerp en veranderingsmanagement een van de belangrijkste punten op de 2024 agenda. Daarnaast is het ook aangetoond dat vele werknemers niet goed weten hoe ze moeten omgaan met de vele interne en externe ontwikkelingen. Niets voor niets is een goed aanpassingsvermogen een belangrijke skill die bedrijven nu verder willen ontwikkelen. HR zal hier ook een duidelijkere rol in moeten spelen om ervoor te zorgen dat de impact van alle ontwikkelingen op hun medewerkers geminimaliseerd wordt. Een goed voorbeeld is de opkomst van AI: HR zal effectieve veranderingsmanagement en communicatie moeten inzetten om het succes van digitale transformatie te bevorderen.

Data transformatie en de rol van medewerkers

Het verzamelen en het begrijpen van data wordt steeds belangrijker in alle bedrijfsprocessen, HR ook meegeteld. Echter bestaat er nog steeds een gebrek aan data kennis binnen HR teams, wat een grote hindernis kan vormen als bedrijven hun waarde willen stimuleren. Hoewel de kans bestaat dat verschillende innovatieve technologieën dit gat kunnen oplossen, is het alsnog belangrijk dat mensen ook hierin meegroeien. HR-experts zullen zich dus meer moeten gaan verdiepen in de transformatie van data en hoe ze dit kunnen toepassen in hun dagelijks werk. Niet alleen heeft het bedrijf hier baat bij, ook de medewerkers zelf kunnen hierdoor hun strategische en analytische vaardigheden dieper ontwikkelen.

Software ontwikkelingen voor management en talent acquisitie

Verschillende software ontwikkelingen kunnen HR processen zoals algemene management en talentontwikkeling stroomlijnen en automatiseren, wat zorgt voor langdurige efficiëntie. Denk hierbij aan een tracking systeem die vacatures en CV’s bijhoudt, een employee referral systeem of een personeelsadministratiesysteem dat onboarding automatiseert. Zulke technologieën kunnen bepaalde HR workflows gemakkelijker maken en een hardnekkig probleem oplossen. Niet alleen zorgt dit voor een verbeterde workflow van de HR-afdeling, ook zal dit zorgen voor tevreden medewerkers op de lange termijn. Daarbij is het wel belangrijk dat men altijd met een

kritisch oog kijkt naar deze geautomatiseerde processen, want ook robots maken hun fouten. Menselijke input zal altijd nog centraal blijven in het HR vak.

Meer nieuws