Zonnepark langs A20

01-03-16

Solar Green Point start eind maart met de aanleg van een kilometer lang collectief zonnepark langs de A20 bij Rotterdam. Ter hoogte van de wijk Nieuw Terbregge worden 2.000 zonnepanelen geïnstalleerd. De opgewekte stroom is goed voor 150 huishoudens.

De gemeente Rotterdam heeft gezorgd voor de aanleg van de benodigde elektriciteitsvoorzieningen. Hierdoor kan de aanleg van het zonnepark op korte termijn beginnen.

Coöperatie

Zonnepark A20 Terbregseplein is een zogeheten postcoderoos (PCR) project. De PCR wordt bepaald door het postcodegebied waarin het zonnepark ligt en omhelst alle aangrenzende postcodegebieden. Bewoners van de wijken Terbregge, Hillegersberg, Prins Alexander en Ommoord kunnen door het kopen van een of meerdere zonnepanelen lid worden van een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. De leden binnen de postcoderoos profiteren dubbel: van de verkoop van de door hun opgewekte stroom en van een korting op hun energiebelasting.

Veel zonpotentie

Het zonnepark is een initiatief van inwoners van de wijk Nieuw Terbregge. Het past in de duurzaamheidsdoelen van Rotterdam op het gebied van zonne-energie: het produceren van 20 Gigawattuur (GWh) aan opgewekte zonne-stroom in 2018 en 1.000 Gigawattuur (GWh) in 2030.

Wethouder Pex Langenberg (Duurzaamheid): ‘Dat is zo’n veertig procent van de totale stroomvoorziening voor Rotterdam. Daarom zetten we in op zonneparken, zoals langs de A20, of zonnepanelen op braakliggende haventerreinen. Daarnaast werken we eraan het gemeentelijk vastgoed, zoals gymzalen, te voorzien van zonnepanelen. In Rotterdam is veel zonpotentie, we hebben hier wel 18,5 vierkante kilometer aan platte daken!’

 

Meer nieuws