Eerbeton aan de Vrouwen van Rotterdam

07-02-17

Bij de viering van 75 jaar wederopbouw bleven de vrouwen vorig jaar een beetje onderbelicht. Dat wordt nu ruimschoots goedgemaakt met de expositie “Vrouwen van Rotterdam”. Vanaf 18 februari is in Museum Rotterdam te zien wat hun rol is geweest in de wederopbouwperiode. In een tijd dat de positie van de vrouw in de maatschappij sterk veranderde.

FOTO:

Museum Rotterdam heeft de tentoonstelling samen met Zonta Club Rotterdam (die zich hard maakt voor de positie van de vrouw) opgezet. Onder het motto ‘Een ode aan de vrouwen van toen, voor de vrouwen van nu.’

Van ondernemers tot stewardessen

In de tentoonstelling komen diverse vrouwen aan het woord, van ondernemers en huisvrouwen tot stewardessen en politici. Niet alleen hun verhalen komen aan bod, ze komen ook in originele kleding voorbij als rolmodellen op een catwalk.

Samen met foto’s en voorwerpen levert het authentieke portretten op van “gewone” vrouwen. Maar ook bekende vrouwen passeren de revue, onder wie schrijfster Anna Blaman,  stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese, wethouder Nancy Zeelenberg en  minister en Eurocommissaris Neelie Kroes.

Vrouwen van Rotterdam geeft een indringend beeld van een tijd waarin alles veranderde. De expositie sluit af met zeven filmportretten van vrouwen die hun stempel drukken op ons hedendaagse Rotterdam, waaronder tassenontwerpster Susan Bijl, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en schrijfster Elfie Tromp. Ze typeren de krachtige, ondernemende Rotterdamse vrouw van nu.

Opening

Op vrijdag 17 februari is de officiële opening. Museumdirecteur Paul van de Laar en conservator Sjouk Hoitsma spreken, waarna Neelie Kroes de tentoonstelling opent. Daarna is er een borrel met onder andere een optreden van Charmony en vintage make-overs van Sugarcoated.

Meer nieuws